fbpx

Žijeme v době, kdy i při vysoké inflaci stále většina Čechů nechává své úspory na běžných účtech. Pokud přeci jen něco odkládají, část úspor dají na spořicí účet s minimálním úrokem. Nejčastější argument? „To je přece jistota. Raději si tam ty peníze nechám, než abych o ně přišel nějakou investicí.

Ano, jakákoliv investice sebou nese riziko. Investoři se chytají za hlavu a panikaří, pokud např. hodnota jejich akcií spadne nárazově o 10%.

Proč se tedy nechytáme i my za hlavu, když nám za rok inflace ukrojí
6 % z hodnoty našich peněz, které leží na běžných účtech?

Podívejme se na to, jak vypadá potenciální situace výnosnosti akcií, od kterých očekáváme 6-10% růst za rok. Uvedeme smyšlenou pesimistickou variantu – kdyby se akciím zrovna až tak nedařilo. Od výsledných plusových čísel jsme navíc odečetli hodnotu inflace (v roce 2015 byla inflace 0,3 %, tudíž zhodnocení akcií bylo v našem grafu -1,7 %, my jsme inflaci započítali rovnou). Investujeme pouze 50 000 Kč. Jak bude hodnota našich peněz vypadat za 8 let?

Investice by měly být vždy z dlouhodobého hlediska, proto nás krátkodobé poklesy nemusí trápit. Co se stalo s vašimi penězi, pokud posledních 8 let místo investování ležely na běžném účtu a požírala je inflace? Pro srovnání ponecháme stejnou částku a vezmeme si reálnou výši inflace v jednotlivých letech, která dosahovala za posledních 8 let v průměru 2,1 %.

Jsou tedy peníze na běžném účtu jistota a investice riziko? Pro srovnání obou scénářů ukážeme poslední srovnávací graf:

Víme, že inflace dál roste. Ponecháním úspor na běžných účtech je riziko jasné a nevyhnutelné.

Jak tedy investovat své peníze, aby bylo riziko minimální a ochránilo naše úspory před inflací či dokonce vynášely ještě více peněz?

Podívejme se na tyto 4 faktory:

  1. Určete svou toleranci vůči riziku
    Každý z nás vnímá riziko jinak a pro každého z nás je přijatelná jiná míra rizika. Kombinace různých rizik jsou klíčové pro pochopení celkového rizika.
  2. Prozkoumejte své potenciální investice
    Podívejte se na historický vývoj růstu hodnot, dluhové zatížení apod. Porovnejte výsledky z podobnými investičními produkty. Informovanost je zásadní pro vytvoření důvěry k investicím.
  3. Rozdělte své peníze do různých „hromádek
    Vsadit na jednoho koně je tím největším rizikem. Pokud své finance, které chcete investovat, rozdělíte na různé hromádky a ty investujete do různých druhů investic a sektorů, riziko minimalizujete.
  4. Poraďte se s finančním koučem a vytvořte plán
    Jelikož investování zahrnuje dlouhodobý horizont, není třeba dělat ukvapené hurá akce. Spojte se s člověkem, který se ve financích pohybuje a poradí vám, jak správně investice rozložit a kolik z vašeho příjmu je vhodné investovat. Vysvětlí vám, jaké jsou druhy rizik a pomůže vám stanovit vaši osobní toleranci.

 

Jak se na riziko investování díváte teď?