fbpx

Od ledna 2024 začaly platit změny, které jsou definovány v konsolidačním balíčku. My vám přinášíme jednoduchý přehled nejdůležitějších změn.

Od konce roku 2019 do prvního kvartálu roku 2023 zvýšila Česká republika své zadlužení o 14,5 %. Stali jsme se zadlužovacími rekordmany hned za Francií. Už bylo dlouho na čase přehodnotit ekonomickou situaci a učinit kroky, které se sice zdají nemilé, ale ochrání nás před nárazem do dluhové zdi. Podle plánu by konsolidační balíček měl do roku 2025 ušetřit až 150 miliard korun.

Změny se dotýkají zaměstnaneckých benefitů, účetnictví firem, daně z nemovitých věcí, DPH a spotřební daně. Pojďme se teď podívat přehledně na jednotlivé body.

 

Funkční měna – firemní účetnictví v cizí měně

Firmy budou mít možnost nyní účtovat v eurech, v amerických dolarech či librách. V těchto měnách budou moci také vyplácet své pracovníky.

 

Jak se změní zaměstnanecké benefity?

Zaměstnanecké benefity

CAFETEIRE: Co se týče zaměstnaneckých benefitů, dojde k zastropování osvobozených plnění poskytovaných například formou cafeterie či tzv. volnočasových karet.

TEAMBULDINGY: Změna se týká také teambuildingů. Nově budou muset tyto náklady alokovat na konkrétní zaměstnance a započítávat je do určitého limitu, který umožní osvobození od daně. To zasáhne především zaměstnavatele, kteří na těchto aktivitách participují.

STRAVNÉ: Hodnota stravování bude limitována na maximálně 70 % stravného při pracovní cestě na 5 až 12 hodin.

SOCIÁLNÍ VÝPOMOC: Snižuje se částka (z 500 000 Kč za 50 000 Kč) nepodléhající zdanění na straně zaměnstnance v případě výpomoci na překlenutí „mimořádně obtížných poměrů zaměstnance v důsledku životní pohromy“. Může se také jednat např o havárie na územích, kde byl vyhlášen nouzový stav.

NEMOCENSKÉ POJIŠTĚNÍ: Zaměstnanci dostanou nižší čistou mzu, protože začnou znovu odvádět nemocenské pojištění (ve výšli 0,6 %). S průměrnou mzdou to činí cca 250 Kč měsíčně.

Daňové změny

DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY: Základní sazba zůstává 21 %. Snížená sazba bude nově 12 % místo 10 %  a 15 %. Nově na knihy bude nulová daň.

DAŇ Z NEMOVITÝCH VĚCÍ: 100 % výnosů daně z nemovitostí bude ponecháno obcím. Sazba se zvýší 1,8x. U zemědělských pozemků může obec eliminovat zvýšení daně a zavést místní koeficient 0,5.

SPOTŘEBNÍ DANĚ: Z 10 % na 21 % roste DPH na točené pivo, úklidové práce v domácnostech, kadeřnické a holičské služby. Z 15 % na 21 % poroste DPH na palivové dřevo, nápoje, přeprava nebo řezané květiny. Naopak snížení z 15 % na 12 % dochází u potravin (bez nápojů), zdravotnických prostředků, stavebních prací k bydlení nebo dětských autosedaček.

DANĚ Z PŘÍJMŮ PRÁVNICKÝCH OSOB:  se zvyšuje z 19 na 21 %. Ruší se i jiné daňové úlevy. Například při nákupu auta na firmu budou znatelné jen náklady do 2 000 000 Kč na jeden vůz.

Sleva na studenta je od 1. 1. 2024 zrušena.

ZVÝŠENÍ DANĚ PRÁVNICKÝCH OSOB: Z 19 % to nyní bude 21 %.

SNÍŽENÍ SLEVY DANĚ NA MANŽELKU: Nově toto omezení se bude vztahovat pouze na manželky, které vychovávají dítě do 3 let věku.

ZRUŠENÍ ŠKOLKOVNÉHO: Vysvětlením je fakt, že tento benefit využívali z majority vysokopříjmové skupiny obyvatel.

ZRUŠENÍ SLEVY NA STUDENTA: Pokud student vydělá 205 600 Kč ročně, průměrně si přivydělá měsíčně 17 100 Kč. V této chvíli mu stačí standartní sleva na poplatníka, která eliminuje zdanění.

DAŇOVÉ ÚLEVY PRO SPOŘENÍ NA STÁŘÍ: Dosud bylo možné odečíst od základu daně maximálně 24 000 Kč za penzijní spoření a dalších 24 000 Kč za životní pojištění (pokud obsahuje spořicí složku). Nyní se tyto dvě složky slučují a záleží pouze na vás, jak ji v praxi využijete.

ODVODY OSVČ: V letech 2024-2026 vzroste minimální vyměřovací základ pojistného na sociální pojištění OSVČ z 25 % na 40 % průměrné mzdy.

VYŠŠÍ VÝDĚLEK, VYŠŠÍ DAŇ PRO FYZICKÉ OSOBY: Zvýšená sazba 23 % se bude nově platit od třínásobku průměrné mzdy (místo čtyřnásobku). Hranice se tedy sníží na 1 582 812 Kč.

PAUŠÁLNÍ DAŇ: Stoupne kvůli zvýšení vyměřovacího základu z 25 na 30 % průměrné mzdy. Vstup do tzv. paušálního režimu je dobrovolný.

Evidence dohod o provedení práce

Odbourají se některé administrativní povinnosti, které by měli vést k celkovému zjednodušení navrhovaného systému. Nově také se stanoví dva limity pro vznik účasti na pojištění zaměstnance, který pracuje na základě DPP.

Stavební spoření

Státní podpora stavebního spoření se snižuje na polovinu a to na maximálně 1000 Kč za rok.

Státní příspěvek na penzijní spoření

Od 1.7. 2024 se změní státní příspěvek na penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření. Minimální částka, kterou si lidé musí měsíčně odkládat, aby dostali státní příspěvek stoupne z 300 Kč na 500 Kč. Konkrétní částky příspěvků a nová pravidla si můžete projít například zde. 

Výhra v loterii či jiném hazardu bude nově od 50 000 Kč podléhat zdanění

Hazard

Limit pro osvobození příjmu z hazardních her výrazně klesne. Dříve platil daň pouze ten, kdo vyhrál více než 1 000 000 Kč. Nyní se tato hranice snižuje na pouhých 50 000 Kč.

Zvyšování kvalifikace

Do roku 2023 jste mohli ročně snížit svůj daňový základ o 10 000 Kč za vzdělávání. Z příjmů za rok 2024 již nelze odečítat náklady za „zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání“. V praxi to znamená hlavně zvyšování profesní kvalifikace.

Rodičovský příspěvek

Pro děti narozené od ledna 2024 platí nový rodičovský příspěvek 350 000 Kč, tedy o 50 000 Kč vyšší, než dřívější limit. Tento rodičovský příspěvek lze čerpat maximálně 3 roky (místo původních čtyř).

Podpora v nezaměstnanosti

Zde vás zřejmě bude zajímat zpřísňující podmínky pro opakované čerpání podpory. Nově musíte odpracovat 9 měsíců, abyste znovu mohli čerpat podporu. Pokud jste ji celou nedočerpali, budete muset znovu odpracovat nejméně 6 měsíců, abyste podporu mohli dočerpat.

Povinné ručení i na koloběžky?

Odběratelé začnou znovu platit příspěvek na podporované zdroje energie

Zvýší se minimální limity pojistného plnění při újmě na zdraví, smrti nebo majetkové škodě na 50 milionů korun (místo 30 milionů korun). Nově také povinné ručení bude platit na elektrické koloběžky, zahradní traktůrky, motorové golfové vozíky nebo třeba sněžný skútr.

Elektřina, plyn a teplo

I když tržní cena samotné elektřiny a plynu v druhé polovině roku 2023 klesla, v roce 2024 výrazně stoupne státem regulované část ceny – u elektřiny o 66 % a 39 % u plynu. Odběratelé navíc začnou platit znovu příspěvek na podporované zdroje energie (POZE), které za ně dočasně platil stát.

 

Co říkáte na konsolidační balíček vy?

Připravili jsme pro vás základní přehled změn, které by mohly zajímat většinu obyvatel. Konsolidační balíček je velmi obsáhlý a obsahuje samozřejmě ještě více změn. Pokud si chcete všechny změny projít dopodrobna, doporučujeme navštívit přímo stránky Ministerstva financí zde.

Změny jsou stále živě diskutovány a vedou ve společnosti k několika neshodám. To, co jiným přijde logické a správné, druhým přijde zbytečné a nespravedlivé. Jak se na konsolidační balíček díváte vy? Sdílejte s námi vaše názory na naší Facebookové stránce!

Nezapomeňte si nastavit správně vaše rodinné cashflow! Podívejte se jak na to!