fbpx

Víte, že správná finanční gramotnost může být klíčovým faktorem pro dosažení finanční stability a nezávislosti? Možná se ptáte, co vše finanční gramotnost zahrnuje a jak vlastně zjistit, jestli máte potřebné znalosti. Projděte si s námi těchto 7 kategorií a otestujte si svou finanční gramotnost s námi!

 

🌱 1. Finanční jazyk bez obav

Co vám říkají slova úrok, akcie, ETF nebo dluhopisy? Finanční gramotnost je také o porozumění pojmům, které se pojí s financemi celkově. Je jasné, že pokud těmto pojmům dostatečně nerozumíte, nebude vás bavit číst nejnovější články o financích a dále se v této oblasti vzdělávat.

Otestujte se:
Víte, co znamenají dividendy?
Jaký je rozdíl mezi krátkodobou a dlouhodobou investicí?
Už jste se setkali s pojmem ROI?

 

🌐 2. Digitální svět

Objevte možnosti, které nám nabízí digitální svět ve finanční oblasti. Jak efektivně využít online bankovnictví, investování nebo sledování svých příjmů a výdajů? V dnešní době existuje mnoho skvělých aplikací jako např. Spendee, kde můžete jednoduše sledovat svou cashflow. Zjistíte, kolik procent vašich výdajů jde do bydlení nebo třeba do vlastní spotřeby. Máme zkušenosti s tím, že tento krok vede k největšímu uvědomění a učiní změnu k lepšímu!

Otestujte se:
Máte jasnou představu o tom jaké procento vašich výdajů jde měsíčně na vaši běžnou spotřebu?
Využíváte grafických přehledů ve svém internetovém bankovnictví?
Seznámili jste se někdy s aplikací, která pomáhá měřit vaše příjmy a výdaje?

 

💰 3. Spoření a investice: Kam s penězi?

Pokud patříte k těm, co mají své peníze pouze na běžném účtu, možná část na spořicím nebo pod polštářem, zbystřete. Zřejmě patříte k lidem, kteří nemají dostatečné povědomí o možnostech bezpečného investování a inflace vám postupně požírá vaše úspory. Pokud chceme, aby peníze časem pracovaly pro nás a ne naopak, je potřeba své peníze správně diverzifikovat a investovat do různých typů investic dle časového horizontu. K tomu je potřeba finančního kouče, který rozklíčuje vaše životní cíle a pomůže navrhnout ideální řešení.

Otestujte se:
Využíváte v současné chvíli jiných finančních služeb než jen běžný a spořicí účet?
Víte, jak správně vaše portfolio diverzifikovat, abyste minimalizovali riziko ale zároveň ochránili vaše úspory?

 

🏡 4. Realita před hypotékou

První krok k vlastnímu bydlení nemusí být děsivý. Ještě před tímto krokem je totiž velmi důležitá příprava. Ta zahrnuje rozklíčování několik skutečností:

1) Zdali váš příjem a cashflow spěje k tomu získat hypotéku a udržet ji bez stresu splácet.
2) Seznámení se s celým procesem hypotéky, kde mohou nastat konkrétní „zádrhely“ dle vaší situace.
3) Pohled do budoucnosti na to, kdy chci hypotéku splatit a jak efektivně investovat další prostředky ke dřívějšímu splacení.

Otestujte se:
Je vám jasné, kolik vlastních prostředků potřebujete pro získání hypotéky?
Víte, že můžete získat hypotéku i když nemáte naspořené peníze?
Co dělat při refixaci hypotéky, kdy vám zvýšený úrok zvedne splátku o tisíce?

 

🌈 5. Správné finanční cíle a finanční gramotnost

Součástí finanční gramotnosti je také fakt, že věnujete čas přemýšlením a revizím vlastních cílů. Možná, že první plánování půjde ztuha a bude pro vás velmi těžké plánovat finance na 10, 20 či 30 let dopředu. To je normální. Pokud ale tuto vlastnost vytrénujete každoročním sezením, slibujeme, že vám bude dávat čím dál větší smysl o financích mluvit, řešit je a zamýšlet se nad správným počínáním do budoucnosti.

Otestujte se:
Sednete si (s rodinou) alespoň jednou ročně nad vaším rozpočtem?
Víte, jaký dostanete důchod a zdali vám to pokryje váš životní standard?

 

🛠️ 6. Naučte se řešit finanční problémy

Také vás už potkaly nepříjemné finanční překážky? Jsme tu od toho, abychom vám ukázali jak se podobným situacím vyhnout obloukem a zajistit si život téměř bez starostí. V životě může nastat spoustu náhlých a nepříjemných situací, které zasáhnou do rodinného rozpočtu. Je důležité se na tyto situace připravit a minimalizovat riziko zbytečných dluhů.

Otestujte se:
Máte sjednané životní pojištění, o kterém víte, že vám pokryje finance v případě, že dlouhodobě onemocníte nebo se dostanete do invalidního důchodu?
Jste si jisti, že nemáte podpojištěnou nemovitost?

 

📚 7. Zdroje pro další studium finanční gramotnosti

Pokud vás finanční svět zajímá a rádi byste se dozvěděli více informací zábavnou a odlehčenou formou, neváhejte se podívat na náš Facebook či Instagram, či zabrousit na naše skvělé podcasty na Spotify!

Jak dopadl váš test?

Pokud jste si alespoň v polovině případů řekli odpověď na otázku NE, nevadí. Přejděte do formuláře pod článkem a napište nám. Velmi rádi vám ukážeme, že finanční gramotnost je skvělá vlastnost, kterou si může vybudovat každý z vás.

Těšíme se!