fbpx

Tak jako letošní duben zaznamenal několik teplotních rekordů, zažívá i naše poradenská kancelář v období jara rekordní poptávku co se hypoték týče. Čím to je způsobeno? Pojďme si vysvětlit aktuální situaci na hypotečním trhu a proč koupit nemovitost co nejdřív.

Jak se během posledního roku vyvíjely hypotéky?

Na začátku minulého roku byl nejnižší zájem o hypotéky za posledních několik let. Bylo to zapříčiněno vysokými úrokovými sazbami přes 6 % a tím, že spousta lidí vyčkávala na jejich výraznější pokles. Díky vysokým úrokovým sazbám také méně lidí dosáhlo na hypotéku – Česká národní banka se proto v květnu 2023 rozhodla zrušit jeden z parametrů při posuzování hypotéky – DSTI a na začátku letošního roku došlo ke zrušení dalšího z parametrů – DTI. V praxi to znamená, že se zmírnily podmínky při poskytování hypoték a více lidí si tím pádem může splnit sen o vlastním bydlení.

Proč nečekat a uvažovat o koupi nemovitosti co nejdřív

Druhý z důvodu, proč je nyní velká poptávka po hypotékách, je ten, že lidé už si zvykli na vyšší úrokové sazby a současná úroková sazba, která se pohybuje lehce přes 5 %, je nepřekvapí. Někteří lidé ale stále vyčkávají s vidinou toho, že úrokové sazby do konce roku překročí hranici 4 %. My ale doporučujeme nečekat a koupit nemovitost co nejdřív z několika důvodů:

1. S vyšší poptávkou půjdou ceny nemovitostí nahoru – vzpomeňme si na rok 2020 a rok 2021. Tehdy bylo zcela běžné, že když se na realitních portálech objevila nová nemovitost, během jednoho dne volaly realitním makléřům desítky zájemců. Díky tomu se ceny nemovitostí navyšovaly až o stovky tisíc korun. S největší pravděpodobností se toto bude opakovat i v letošním roce.

2. Pokuta za předčasné splacení hypotéky mimo fixaci – pokud si uzavřete hypotéku do srpna tohoto roku, budou pro vás platit staré podmínky – pokud byste chtěli svoji hypotéku refinancovat mimo období fixace, budete platit stávající bance tzv. účelně vynaložené poplatky – většina bank si účtuje 800,-Kč. Od září to bude až 1% z dlužné částky. Pokud na hypotéce dlužíte 4 miliony korun – pokuta činí 40 000,-Kč. Je rozdíl zaplatit 800,-Kč a 40 000,-Kč, nemyslíte?

3. Vysokou splátku hypotéky budu platit maximálně 3 roky – v případě vyšších úrokových sazeb, které jsou nyní lehce přes 5 %, volíme u klientů fixaci pouze na 3 roky. Pokud si půjčím 1 000 000 Kč na 30 let, splátka je 5500 Kč. S největší pravděpodobností budou v budoucnu sazby hypoték klesat. Pokud bude za 3 roky sazba 3 %, moje splátka 1 000 000 Kč bude 4200 Kč. V Česku je průměrná výše hypotéky cca 3 miliony korun, měsíčně to pro mě bude znamenat úsporu 3900 korun.

Chtěli byste si vyřídit hypotéku zcela bez starostí? Obraťte se na nás.