fbpx

K čemu vlastně slouží spořicí účet? Je vhodný i k dlouhodobé rezervě? Pojďme si objasnit, jak využít váš spořicí účet na maximum!

Partners Banka spořicí účet

Partners Banka přichází s revoluční aplikací

Možná jste již zaregistrovali přílet Partners Banky, která udělala v bankovním sektoru pěkný vítr. Přichází totiž z mnoha novinkami, které jsou dosud v ostatních bankách nevídané. Jedná se o první ryze českou banku, která se na rozdíl od ostatních bank soustředí na finanční gramotnost svých klientů. Nepodporuje kontokorenty a půjčky, ale naopak motivuje klienty k investování a k finanční nezávislosti. Nyní propaguje jeden z nejvýhodnějších spořicích účtů s úrokem 6,03 %!

Partners Banka nabízí tři různé balíčky na míru při založení účtu. Tyto balíčky se liší počtem lidí v jedné domácnosti. V jedné aplikaci tak najdete nejen své rodinné cashflow, ale také všechny sjednané pojištění a investice, nebo třeba účty v jiných bankách. Prostě vše přehledně a jednoduše.

Spořicí účet s úrokem 6,03 % bez omezení je skvělým doplňkem k vytvoření účtu, který je pro jednoho zdarma. Pojďme se podívat na to, k čemu takový spořicí účet slouží.

K čemu slouží spořicí účet

Lákavé zhodnocení spořicího účtu není důvodem pro to, abychom na něj uložili veškeré své úspory. Úroková sazba spořicích účtů v bankách se mění na základě úrokových sazeb ČNB, na které banky reagují. Nepočítáme tedy s tím, že takové vysoké zhodnocení bude dlouhodobě udržitelné. Na tento typ účtu slouží tzv. krátkodobá rezerva. Pojďme si více vymezit, k čemu je určena.

Krátkodobá rezerva slouží jako záchranná vesta nebo pro plánované blízké výdaje. Jedná se o peněžní prostředky, které můžeme rozdělit na očekávané a neočekávané:

Očekávané výdaje

Na spořicí účet ukládejte peníze, které chcete  v nejbližších letech použít např. pro rekonstrukci bydlení, nákupu auta či jiných větší finančních investic ve vašem životě, jako například svatba. Jsou to prostředky, u kterých víte, že je v nejbližších letech budete pravděpodobně potřebovat.

Neočekávané výdaje

Zde je důležité říct, že krátkodobá rezerva je nutná hlavně pro tyto výdaje. To, že si nakonec auto nekoupíte, nebo nevymalujete dům, je vaše rozhodnutí. Pokud ale nastane nenadálá situace, která bude mít dopad například vaše zdraví a budete muset být rok v pracovní neschopnosti, to už ovlivníte těžko. Vždy mějte na paměti, že byste měli mít na svém běžném nebo spořicím účtu 3-6 svých platů pro tyto nenadálé situace. Přečtěte si více o ideálním rozložení vašeho příjmu zde.

Rezerva na spořicím účtu je vhodná pro krátkodobou rezervu i z toho důvodu, že je dobře dostupná a likvidní – je k dispozici v případě potřeby.

Na co spořicí účet neslouží

Spořicí účet neslouží na dlouhodobou rezervu. To znamená finanční prostředky, které byste chtěli použít více jak za 5 let. Do této skupiny patří úspory, které šetříte na svou rentu, nebo třeba pro své děti do dospělosti. Jak už jsme zmínili, úroková sazba se často mění a dlouhodobě neudrží teplo inflace. Pokud hledáte způsob, jak budovat finanční rezervu na delší dobu, jsou zde mnohem lepší možnosti. Můžete investovat do akcií, dluhopisů nebo fondů, které nabízí mnohem vyšší potenciální výnosy.

Je také důležité správné rozložení portfolia, aby se minimalizovalo riziko a maximalizovala výnosnost. S tím vám poradí dobrý finanční kouč.

Napište nám pro nezávaznou první schůzku!