fbpx

Znáte ideální míry, které mají modelky, tedy 90-60-90? Předpokládám, že většina z vás ano. A kolik znáte žen, které tyto ideální proporce opravdu mají? Ruku na srdce, je jich minimum. A kvůli čemu? Pokud žena nemá postavu snů od přírody, musí dodržovat dvě základní pravidla, aby se k takové postavě dopracovala – je to vyvážená strava a pohyb. K tomu je ale zapotřebí v první řadě DISCIPLÍNA. Disciplína v tom, že se celý rok hlídám v jídle, pravidelně sportuju a za odměnu si občas můžu dopřát nějakou tu dobrotu.

Totéž platí i o našich financích. Chcete mít zdravé finance? Chcete mít v každém období svého života peníze na své přání a cíle? Chcete, aby peníze pracovaly pro vás? Pokud jste si třikrát odpověděli ANO, tak se pojďme společně seznámit s jednoduchými principy, díky kterým toho dosáhnete.

Triky a tipy jak na to:

1. Mít přehled o svých příjmech a výdajích.Všichni víme, kolik nám každý měsíc přijde na účet, ale za co všechno pak utrácíme, to ví minimum z nás. A pak to doslova lítá – odpolední káva s kamarádkou v oblíbené kavárně, premiéra filmu v kině s přítelem, nové boty, které přece tak nutně potřebuji, protože mi dokonale ladí ke kabelce a podobně. Proto je důležité mít o svých financích přehled a vědět, za co pravidelně utrácím.

2. Kupovat si pouze to, co potřebujeme. Občas se odměnit a udělat si radost. Neříkáme, že člověk by si neměl nic kupovat, ale je rozdíl utratit celou výplatu za radosti života a nemyslet na svou budoucnost, nebo si občas něco dopřát a zároveň si spořit (např. na vlastní bydlení, podporu dětí nebo důstojné stáří).

3. Dodržovat zlaté pravidlo ideálního rozložení příjmů. U modelek 90-60-90, ve financích 10-20-30-40. Díky tomuto pravidlu si život užíváme jak v přítomnosti, tak i v budoucnosti. Díky dodržování těchto zásad víme, že se nikdy nedostaneme do dluhů, exekucí a insolvencí, a zároveň si vždycky splníme svá přání a cíle.

Pojďme si toto pravidlo rozebrat detailněji. Předpokládejme, že náš měsíční příjem je 25 000 korun čistého. 10-20-30-40 berme jako procenta, čili 10%, 20%, 30% a 40%.

10% (v našem případě 2500,-Kč měsíčně) – krátkodobá rezerva – „rezervní prasátko“ – slouží k neplánovaných výdajům, které se nám v životě můžou stát – např. vada na autě, rozbitá pračka. Peníze máme na spořicím účtu, a když se nám tahle situace přihodí, peníze jednoduše vybereme a nenadálou situaci hned a v klidu vyřešíme.

20% (v našem případě 5000,-Kč měsíčně) – dlouhodobá rezerva – díky těmto penězům jsme do budoucna bohatší a tyto peníze již pracují pro nás – říkáme jim aktiva. Chcete své roční dítě podpořit do startu jeho produktivního života? Chcete si ve stáří užívat, cestovat, věnovat se svým koníčkům? Tyto peníze Vám tohle všechno zajistí.

30% (v našem případě 7 500,-Kč měsíčně) – výdaje na bydlení – pokud ještě nebydlíme ve svém bytě/domě, tak jsou to peníze za nájem. Pokud už bydlíme ve svém, tak platba hypotéky/úvěru plus veškeré inkaso.

40% (v našem případě 10 000,-Kč měsíčně) – spotřeba – útrata za veškeré jídlo, koníčky, dovolené, domácí mazlíčky, prostě současné radosti našeho života

Na začátku článku jsem psala, že dodržování veškerých pravidel je otázkou disciplíny. Správný finanční poradce a kouč dohlíží na klientovy návyky a detailně s ním rozebírá jeho aktuální příjmy a výdaje. Vede ho správným směrem, aby dodržoval pravidlo 10-20-30-40 a měl se ve svém životě vždy dobře.