fbpx

Že z toho máte radost nebo to tak úplně nebylo v plánu, to tady nerozlouskneme ?. Podíváme se spíš na finanční stránku věci.
Hned na začátku si ujasníme jednu věc. Je rozdíl mezi „mateřskou“ a „rodičovským příspěvkem“.

Mateřská
Tato dávka se dostává v případě, že je placeno nemocenské pojištění. Jestliže jste zaměstnaná, tak za vás nemocenské pojištění odvádí zaměstnavatel. No a jestli podnikáte, je to zcela na vás. Platit můžete, ale nemusíte. Jedná se ale o pár stovek měsíčně, takže to stojí za úvahu, co myslíte? ?
Žádanku o mateřskou vám vystaví gynekolog 6 až 8 týdnů před termínem porodu. Tu pak předáte zaměstnavateli a podnikatelky svému úřadu sociálního zabezpečení.

Výše mateřské pro ženy zaměstnané
U zaměstnaných žen je výpočet jednoduchý, můžete počítat cca s 60 % vaší hrubé mzdy a tuto částku budete pobírat 7 měsíců.

Výše mateřské pro ženy podnikatelky
Jak už je psáno výše, nemocenské pojištění vás stojí pár stovek, ale dopátrat se výpočtu vaší mateřské je o něco komplikovanější, a navíc musíte splnit ne úplně snadno pochopitelná kritéria ?.
Standardně platí i pro zaměstnankyně, že minimální délka placení nemocenského pojištění je 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech. U podnikatelek je ještě k tomu nutné splnit kritérium placení nemocenského pojištění minimálně 180 kalendářních dnů v posledních 12 měsících. Splnění podmínek se ověřuje k datu šesti týdnů před stanoveným termínem porodu.
Jde vám z toho hlava kolem? Ani se vám nedivíme, na výpočet a odborné rady jsme tu přece my ?

Rodičovský příspěvek
Jakmile vyčerpáte mateřskou, nastupuje rodičovský příspěvek. Pokud náhodou na mateřskou nevznikne nárok, čerpáte rodičovský příspěvek ihned po porodu. V případě jednoho dítěte je to 220 000 K, 330 000 Kč na vícerčata. Jaké parametry a výhody se k tomu pojí?
o Částku si můžete sama rozložit v čase
o Musíte ji však vyčerpat do 4 let věku dítěte
o Pokud se vám do té doby narodí další dítě, původní příspěvek padá
o Měsíčně nemůžete pobírat víc jako 70 % vaší původní hrubé mzdy
o A každé 3 měsíce si můžete výši měnit

Pozor, nejdůležitější tip naší kanceláře! JAK NEPŘÍJIT O NAVÝŠENÍ RODIČOVSKÉ O 80 000 KČ?
Novela zákona o navýšení rodičovského příspěvku získala už skoro všechny podpisy, a tak se můžeme bavit o tom, co to pro maminy znamená v praxi.
Od nového roku, tedy od 1.1.2020 automaticky dostanou navýšení všecky maminky, které v tu chvíli pobírají rodičovský příspěvek.

Myslíte si, že když příspěvek doberete těsně před koncem roku, tak vás navýšení o fous mine? Tak dobře čtěte, tady je náš tip. Můžete využít možnosti prodloužení čerpání rodičovské. Snížíte si tak na několik měsíců dávku na minimum a na začátku roku 2020 si měsíční částku zase navýšíte. Díky tomu můžete vyčerpat ještě celou novou dotaci. Omezeni jste pouze věkem dítěte a vyměřovacím základem (to platí hlavně pro OSVČ).

Rizikové těhotenství
Jak bude vypadat váš příjem, pokud máte rizikové těhotenství? V tomto případě přestáváte pracovat již mnohem dříve, než 8 týdnů před porodem a lékař vám vystaví klasickou neschopenku. Dávka odpovídá cca 60 % vaší mzdy a vy tak máte menší příjem o několik měsíců dříve, než jste plánovaly.
Stát vám bohužel žádnou kompenzaci této neplánované situace nenabídne. Můžete využít rizikového pojištění u soukromé pojišťovny. Nicméně ne každá pojišťovna kryje pracovní neschopnost z důvodu rizikového těhotenství a co víc, musíte samozřejmě splnit přesné podmínky, aby vám peníze vyplatila. Není nic horšího než platit pojistku v blaženém nevědomí, že když budete potřebovat, peníze nedostanete.
Pojištění musí být sjednáno a placeno po určitou dobu před čerpáním plnění. Proto je potřeba pečlivě zvážit výběr pojišťovny a nastavení takovéto smlouvy ideálně ještě před plánovaným těhotenstvím.
Pomůžeme vám s výběrem.

Rezervy, rezervy a zase rezervy…
Ano, možná jsme o tom už několikrát psaly… nebo ještě psát budeme nebo vám to vlastně na každé schůzce říkáme a připomínáme: prostě nejlevnější a nejefektivnější řešení plánovaných a neplánovaných výdajů jsou rezervy.

„Rizikáč, nerizikáč“, nejpozději měsíc a půl před porodem vám většinou příjem klesne (pokud nejste rentiérka). A bude to pár let trvat. A navíc v tomto případě porostou výdaje – výbavička, kočárek, postýlka, plíny…no nebude toho málo. Takže kde na to vzít, abyste se nemusely úplně omezit a každou korunu obracet několikrát v ruce?

Řešení je jednoduché: prostě rezervy nebo peníze stranou, říkejme tomu jakkoli. Ano, víme. Jednoduše se to řekne, ale hůře dělá. Odkládat peníze nemusí být pro většinu lidí úplně triviální a jednoduchá záležitost. Chápeme, že si prostě chcete také toho života užít a také musíte platit nutné výdaje. A taky chápeme, že některé věci jsou obzvláště pro mladé lidi hodně vzdálené – plánování bydlení nebo rodiny. Ale čím dříve začnete, tím lépe. A zároveň tím méně vám stačí měsíčně odkládat.
Nezoufejte, fakt to nebolí. I když budete nějaké ty kačky dávat stranou, stále si můžete užívat a neomezovat se. Nevěříte? Ověřte si s námi. Máme osvědčené vychytávky, jak na to :).