fbpx

Taky se děsíte vánočního shonu a shánění dárků na poslední chvíli? Nebo se naopak těšíte z nakupování dárků, ale po vánocích se zděsíte, kolik jste nakonec za dárky utratili?

Pokud pokukujete po pár tipech, jak mít vánoční rozpočet v malíčku a přesto si užít perfektní Vánoce, jste tu správně! Připravili jsme si pro vás článek s užitečnými osobními tipy, jak se připravit na vánoční rozpočet a zajistit, aby byly Vánoce plné radosti a bez zbytečného finančního stresu.

Naučte se plánovat, šetřit a nakupovat chytře, abyste mohli strávit svátky s rodinou a přáteli naplno, aniž byste se obávali nadměrných výdajů!

 

Stanovení rozpočtu, aneb nezapomeňte i na jiné výdaje!

Stanovení rozpočtu je prvním krokem k bezstarostným Vánocům. Možná si každý rok dáte nějaký rozpočet na dárky, ale zapomenete, kolik utratíte za jídlo, cukroví a dekorace. Nové vánoční ozdoby, stromeček a 3 kila cukroví v dnešní době nestojí zrovna málo!

Udělejte si čas na přemýšlení o tom, kolik jste ochotni utratit za dárky, jídlo a všechny další výdaje spojené s Vánocemi. Nastavení jasného rozpočtu vám pomůže udržet se ve svých finančních mezích a zároveň si plně užít svátky. Nezapomeňte zahrnout náklady na zdobení, cestování a další výdaje, které mohou přijít.

Tip!My s přítelem každé Vánoce uděláme tabulku, kde si napíšeme všechny blízké, které chceme obdarovat a jaký na to máme rozpočet. Je skvělé, že máme přehled jednak o tom, co komu koupíme, a hlavně kolik peněz nám ještě „zbývá“.
– markeťačka Eliška

 

Kreativní dárky a DIY dárky

Nakupování dárků může být zábavné, ale také nákladné. Proč se neodvázat od tradičních dárků a nezkusit vytvořit něco osobního? DIY (v překladu „udělej si sám“) dárky mohou být zároveň cenově dostupné a emocionálně cenné.

Máme pro vás spoustu tipů!

  • Fotoalbum s vytisknutými fotkami a vzkazy
  • Domácí marmelády, povidla či pečené čaje, sušené nasbírané houby
  • Dekorace na stromeček
  • Výtvarné díla na oblečení

Tip! „Jeden rok jsem dělala například mýdla – každého to tolik potěšilo! Další rok jsem zapojila i děti – pokreslili jsme společně rukama tašky a vytvořili tak originální dárky pro celou rodinu.“
– servisní poradkyně Míša Z.

„Secret Santa“

Už jste slyšeli o Secret Santovi? Jde vlastně o systém, kdy se skupina lidí domluví, že každý dostane jeden dárek tak, že si tajně vylosuje něčí jméno z dané skupiny. Tento systém můžete navrhnout např. v širší rodině, nebo třeba s kolegyněmi v práci a ušetřit tak za několik „drobných“ dárků, které nakonec můžou přijít draho.

Tip! „Moc se mi líbilo, jak kolegyně před 2 lety navrhla, ať si v kanceláři mezi holkami dáme drobné dárky do 100 korun. Protože vymyslet něco do takové částky, aby se to druhé líbilo, bylo docela náročné, ale tuze zábavné!“
– koučka Marcela

Plánování rozpočtu včas

Vánoční plánování není nikdy příliš brzy. Začněte co nejdříve s plánováním, abyste mohli rozložit náklady a akce na několik týdnů nebo měsíců před svátky. Plánování včas vám dává čas najít ideální dárky, zorganizovat akce a získat výhodné nabídky. Tímto způsobem můžete eliminovat stres a zároveň užít si samotné Vánoce.

Nevíte si rady co koupit všem svým blízkým? Máme tady pro vás skvělý tip od Vendy!

Tip! „Já si celý rok píšu do poznámek v telefonu když mě napadne nějaký tip na dárek. Existují na to i nějaké hezké aplikace. Potom vždycky v listopadu jen seznam otevřu a mám několik nápadů, co můžu koupit!“
– asistentka Vendy

Vánoce nejsou jen o dárcích

Vánoce jsou časem dávání a šíření radosti, ale to neznamená, že jsou pouze o dárcích. Můžete zahrnout do svého vánočního rozpočtu dary pro charitativní organizace a pomoci těm, kteří to potřebují místo kupování drahých dárků, které budou někde ležet na poličce. Malý dar může mít velký vliv na někoho v nouzi!

Tip! „Letos jsme se celá rodina domluvili na tom, že si dárky nedáme. Žádné drobnosti, poukazy, flašky. Chceme se soustředit na opravdového ducha vánoc a dát něco symbolického pouze dětem pod stromeček.“
– majitelka kanceláře Kačka