fbpx

Když přemýšlíme o našich finančních cílech a rozpočtu, často se setkáme s otázkou: Co je skutečně důležité? Jaký je rozdíl mezi tím, co chceme, a tím, co opravdu potřebujeme?

Kouzlo místa, kde se hranice stírají

Základní rozdíl mezi přáním a potřebou je jasný. Potřebujeme jídlo, střechu nad hlavou a oblečení, abychom přežili. Ale co dál? Co když jde o věci, které sice nepotřebujeme, ale přesto nám zlepšují život? Ne vždy je tak jednoduché a snadné najít tuto hranici.

Životní styl

Náš životní styl je způsob, jakým žijeme, a může se stát, že věci, které byly původně přáním, se stávají součástí našeho života. Můžete například potřebovat nejrychlejší internet kvůli práci z domova. Pokud ho však potřebujete jen pro zábavu, je to pouze přání. Pokud si zamilujete nějaký sport, který se stane nedílnou součástí vašeho života, rozhodně budete zvažovat, které vybavení je nutné a které pouze přáním.

 

Jídlo

Bez jídla žít nemůžeme, ale ne všechny výdaje za jídlo jsou pouhá potřeba. Sáhněte si na srdce, kolik položek ve vašem košíku končí na základě vašich přání nebo potřeb. Jak se vyhnout zbytečným nákupům? Máme pro vás 3 tipy!

  1. Nechoďte na nákupy hladoví
  2. Předem si napište nákupní seznam
  3. Podívejte se, jaké potraviny jsou ve slevě

Produkt a cena

Není nezbytně nutné mít nejnovější iPhone, pokud potřebuji nový telefon. Ano, pokud potřebujete si koupit novou věc, vždy zvažujte jeho cenu, kterou si můžete dovolit k poměru kvality, kterou potřebujete.

Stále váháte co je pro vás potřeba a co pouhé přání? Kolik si toho vlastně můžu dopřát mimo to, co nezbytně potřebuji k životu?

Nebojte, živořit rozhodně nemusíte. Stačí, když se budete držet našeho zlatého pravidla 10:20:30:40!

 

Pravidlo 10:20:30:40

Toto jednoduché finanční pravidlo vám pomůže udržet rovnováhu mezi potřebami a přáním a nastavit tak ideální rozpočet pro vaši rodinu. Pravidlo 10:20:30:40 vás vede k rozdělení vašich finančních prostředků tak, aby bylo dosaženo optimálního vyvážení mezi spotřebou, bydlením, investicemi a úsporami.

To znamená:

10 % vašeho příjmu by mělo jít na spořicí účet jako rezerva pro nepředvídané výdaje.
20 % by mělo být vyhrazeno pro investice, abyste si do budoucnosti zajistili finanční stabilitu.
30 % by mělo pokrývat náklady na bydlení, což zahrnuje nájem, hypotéku a s tím spojené náklady jako například energie.
40 % by mělo být určeno na běžné výdaje, jako jsou potraviny, doprava, zábava a další nezbytnosti.

Pochopení tohoto pravidla vám může pomoci efektivněji řídit svůj rozpočet a dosáhnout vašich finančních cílů.

Rozdíl mezi přáním a potřebou může být matoucí, ale pochopení vašich výdajů a aplikování pravidla 10:20:30:40 vám umožní převzít kontrolu nad svým rozpočtem. Ať už jsou to hranolky nebo nový iPhone, klíčem k finančnímu úspěchu je vědět, co je pro vás opravdu důležité.

O jakých přáních a potřebách uvažujete vy? Sdílejte své myšlenky a zkušenosti s námi! 💭💡