fbpx

S příchodem miminka na svět se holt kromě obrovské radosti a štěstí v životě zvýší také náklady a rodinný rozpočet. Naproti tomu samozřejmě maminka ztrácí (většinou) možnost pracovat na plný úvazek a rodinný příjem se sníží. Co teď?

Někdy stačí udělat pár změn a rodinný rozpočet může být ušetřen až o několik tisíc měsíčně. A nemusí to být vůbec složité! Zajímá vás jak? Pojďte si s námi projít těchto 15 tipů!

Připravili jsme pro vás jak obecné rady na zamyšlení tak i konkrétní nápady. Ty jsme rozdělili do 5 kategorií pro větší přehlednost (přebalování, hračky, oblečení, jídlo a jedno překvapení na konec😊). Nyní v naší poradenské kanceláři je půlka novopečených maminek a máme pro vás tipy z první ruky. Je jen na vás, které příležitosti ušetřit vám budou sympatické a nakonec je zahrnete do každodenní praxe. Spousta z těchto tipů neušetří jen vaši peněženku ale také naši planetu – dvojitá radost!

Přebalování

Aktivita, kterou většina maminek ze začátku dělá mnohdy i 12-15x denně. Nejlevnější jednorázové plenky stojí ve velkém balení okolo 3,5 Kč/ks. To dělá až 52 Kč denně, 1628 Kč měsíčně.

K přebalování však nepotřebujete jen plenky, ale i vlhčené ubrousky a přebalovací podložky. Pokud jste šikovná máma nebo táta a nepotřebujete na jednu „kakamitu“ alespoň 6 ubrousků, stejně většinou okolo 20 ks za den spotřebujete. Jedno balení za 30 Kč (po 80 ks) vám tedy vystačí na 4 dny. To máme 230 Kč za měsíc.

Přebalovací podložky využijete nejen při přebalování, ale také pro správný vývoj dítěte. Nechat miminko rozbalené (nahaté) alespoň pár minut denně napomáhá správnému psychomotorickému vývoji. Předpokládejme, že tedy minimálně 1 ks denně vaše miminko spotřebuje. Nejlevnější přebalovací podložky vyjdou cca za 7 Kč/ks. To je dalších 220 Kč měsíčně.

Pokud spočítáme tyto spotřební materiály (a počítáme tu nejlevnější variantu), za přebalování dáte za měsíc zhruba 2100 Kč. To není zrovna málo, viďte?

Jak ušetřit při přebalování miminka?

  1. Používejte látkové plenky a pratelné podložky

Pokud zakoupíte látkové plenky z druhé ruky, ušetříte nejvíce, ale i nová sada se vám velmi vyplatí. Pokud koupíte 30 ks plenek (abyste měli vždy na 2 dny zásobu), pořídíte celou sadu okolo 8000 – 10000 Kč. To znamená, že za 5 měsíců jste „na nule“ a pak už plenkujete zdarma, nebo tedy pouze za cenu pračky 😊.

Pratelné přebalovací podložky stojí okolo 80 Kč. 8x vyperete a slouží dál „zdarma“.

Pokud jste odvážní, můžete si nastudovat i komunikační bezplenkovou metodu (nejedná se o metodu, kdy by miminko nemělo plínky!) a ušetřit tak ještě více.

✅ levnější způsob přebalování
✅ šetříte nejen peněženku ale i přírodu – miminko v průměru spotřebuje 1 tunu plen za svůj život, které se rozkládají asi 400 let.
✅ jsou šetrnější k pokožce vašeho miminka

❎ vyžadují častější přebalování
❎ při nesprávném nasazení častěji mohou protéct
❎ musí se prát a jsou tak časově (i prostorově) náročnější

Látkování a bezplenkovou metodu jsem si zamilovala hned 3. den po porodu. Jednak naše maličká neměla žádné opruzeniny a netrápilo ji vůbec bolení bříška. Navíc jsem celou látkovací sadu koupila z druhé ruky za 4500 Kč.“ Eliška

  1. Pryč s jednorázovými ubrousky!

Je tak snadné je nahradit! Náš nejoblíbenější tip je obyčejný Perlan, který používaly už naše babičky. 200 ks Perlanu za 350 Kč můžete nastříhat na 4 menší ubrousky a ty buď máčet do obyčejné vody, nebo třeba směsi s Medvídkem (mycím olejem na zadeček). Vznikne vám tedy 800 ks ubrousků, které navíc můžete minimálně 4x oprat v pračce a vesele používat dál.

Jeden jednorázový ubrousek stojí cca 0,4 Kč. Perlanový pratelný 0,1 Kč. Navíc, Perlan je 100% rozložitelný přírodní materiál, který můžete hodit do kompostu. Jednorázové ubrousky obsahují plast, který se rozkládá několik stovek let.

✅ Perlan (či jiná alternativa) je levnější
✅ ekologičtější
❎ časová náročnost chystání ubrousků a praní

Hračky

V dnešní době se nestíháme divit, kolik stojí jedno kousátko pro miminko nebo závěsná hračka na kočárek. Trendem jsou také různé hračky, které rozvíjí psychomotorický vývoj, Montessori hračky apod., které samozřejmě stojí ještě 2x tolik.

Co opravdu miminko potřebuje?

  1. Čím méně, tím lépe

Věřte, miminka zhruba do 3 měsíců, než začnou cíleně uchopovat předměty nepotřebují téměř nic. Rozhodně nepotřebují posléze 6 beden různých hraček, kousátek, speciálních kostek na hraní nebo hracích knížek. Uvidíte, že miminka hračky brzo omrzí a budou chtít zkoumat to, co děláte vy. Také doporučujeme koupit balík hraček z druhé ruky, maminky se boxů plných hraček zbavují mnohdy za pár korun.

TIP ! Máme jeden osobní tip! My si třeba box s hračkami v kanceláři „točíme“ co 14 dní, aby naše děti stále měli něco nového a hračky je bavily.

  1. Volte dřevěné hračky

Pokud přeci jen chcete do nějakých hraček investovat, volte ty ze dřeva. Můžete si být jisti, že jsou pro dítě bezpečné a taky vám vydrží „navždycky“ 😊. Navíc takové dřevěné kostky baví děti od miminka až po starší děti, které z nich můžou stavět zajímavé věci!

  1. Vytvořte doma „hračky“ zadarmo.

Víte, že taková metla na šlehání plná ponožek na vytahování je největší zábava? A že trhání novin je strašná sranda? Že zavěšené stužky na hrazdě jsou zajímavější než nejnovější hračka?

Zapojte fantazii a dejte vašim dětem příležitost rozvíjet se pomocí věcí, které máte doma a jsou pro ně bezpečné!

✅ málo hraček bude stát mnohem méně peněz a vaše miminko/dítě může být stejně spokojené
✅ hračky si můžete půjčit či koupit z druhé ruky
✅ trvanlivé hračky vydrží i několik generací

❎ budete muset investovat nějaký čas do přemýšlení z čeho všeho můžete hračky vyrobit

Oblečení a jiné vybavení

Je to tak lákavé koupit všechny ty roztomilé věci pro miminko, viďte? Malé novorozeně ale ze své velikosti (50-56) vyroste většinou během 1-2 měsíců. Opravdu se vyplatí kupovat vše nové?

  1. Kupte oblečení z druhé ruky, nebo si ho půjčte.

Ano, tohle je velice jednoduchá rada. Spousta maminek prodává oblečení pro děti z druhé ruky za opravdu nízké ceny. Vy můžete oblečení zase následně prodat. Doporučujeme např. aplikaci Vinted, kde můžete bezpečně prodávat i nakupovat.

  1. Zjistěte, kolik toho vaše miminko bude potřebovat.

Tohle je rada spíše pro nastávající prvomaminky. Vaše miminko opravdu nepotřebuje 20 bodyček s krátkým rukávem, pokud se narodí v prosinci. Zároveň nepotřebuje 10 mikinek, ani 20 punčocháčků. Zeptejte se maminek kolem sebe, kolik kusů oblečení skutečně využily.

  1. Na botičky, čelenečky a šatičky zapomeňte.

Všechny tyto věci stojí spousty peněz, miminko je nepotřebuje (ba naopak jim to spíše zavazí) a stejně je využijete možná na jednu fotku na Instagram.

  1. Zlepšováky? Zjistěte nejprve jestli fungují.

Na internetu najdete opravdu spoustu věcí, které se zdají být pro miminka či děti nezbytné. Spousta maminek koupí drahé vybavení, které poté použijí jednou nebo dvakrát, protože se jejich drobečkům nelíbí nebo jsou opravdu zbytečné. Patří sem například houpátka, nosítka, speciální židličky, hračky které vydávají bílý šum, nahřívač ubrousků, spací pytle, drahé přebalovací pulty aj. Spoustu takových věcí si můžete na pár dnů vypůjčit, než do nich investujete tisíce.

Jelikož jsem byla poslední z okruhu kamarádek, kdo má miminko, zjistila jsem že téměř vše jsme si od nich mohli zapůjčit. Oblečení, kočárek, autosedačku, hračky … Ušetřili jsme opravdu hodně peněz za věci, které bychom používali pouze pár měsíců.“ Kačka

✅ Oblečení z druhé ruky stojí několikanásobně méně
✅ Miminko či dítě nepotřebuje zbytečně moc oblečení
❎ Jste limitováni tím, co najdete z druhé ruky
❎ Ne všechny věci jsou 100% pratelné (jako např. autosedačky) a můžete to považovat za nehygienické využívat takové věci z druhé ruky

Jídlo

Zde to nebudou jen rady pro vaše děti ale pro celou rodinu. Jídlo je základ a říká se, že se na něm nemá šetřit. To má ale svá pravidla“ Ukážeme vám několik tipů, které můžou pomoci nepřestřelit rodinný rozpočet přes desetitisíce měsíčně a zároveň aby si jídlo zachovalo svou kvalitu a nutriční hodnoty.

  1. Svačinky nemusí být z polotovaru

Spousta maminek volí na svačinky hotové kapsičky, tyčinky a jiné pochutiny. Pokud nakrájíte do krabičky přímo kusy ovoce a zeleniny, přidáte třeba oříšky či celozrnné krekry, určitě vás to vyjde nejméně o polovinu levněji!

  1. Luštěniny před masem

Víte, že luštěniny mají spoustu bílkovin stejně jako maso? Samozřejmě se jedná o jiný druh bílkovin, ale jíst maso každý den by nedoporučil téměř žádný nutriční terapeut. Nechte se inspirovat jídly z fazolí, čočky, hrachu nebo sóji, které stojí mnohem méně než maso.

  1. Využívejte slevy

Zkuste svůj jídelníček mít trošku flexibilní a podívejte se, co je zrovna ve slevě. Stojí květák 99 Kč? Tak udělejte jídlo z dýně, která je zrovna ve slevě a stojí míň než polovinu!

  1. Skromne.jidlo

Nenapadá vás co vařit za málo peněz? Doporučujeme navštívit instagramový profil Skromne.jidlo https://www.instagram.com/skromne.jidlo/ , kde najdete recepty na vařená jídla do 70 Kč pro 3 osoby.

  1. Nenakupujte s dětmi

Kdejaká maminka či tatínek potvrdí, že nakupování s dětmi je velice náročné a mnohdy v košíku skončí více věcí, než bylo původně v plánu. Hlavně těch nezdravých dobrot, „jen aby byl klid“. Můžete zkusit nakupovat i online – i přes dražší potraviny možná ušetříte, protože neobjednáte nic, co původně nebylo v plánu 😊.

✅ Čerstvé potraviny jsou určitě levnější než leckteré polotovary a hotové výrobky
✅ Luštěniny mají stejné množství bílkovin jako maso a jsou mnohem levnější
✅ Nakupujte bez dětí či online, možná ušetříte mnohem více peněz
❎ Budete muset nad jídelníčkem mnohem více přemýšlet
❎ Příprava jídel bude možná zdlouhavější, než polotovary a hotové výrobky

Pravidlo 40:30:20:10 je základ!

Kdybychom měli říct jen jedno pravidlo, bude to tohle. Platí vlastně totiž pro všechny a pro všechno. Pojďme se podívat, o co se jedná!

  1. Držte se pravidla optimálního cashflow domácnosti

Pravidlo 40:30:20:10 nám vlastně říká, kolik procent financí bychom měli rozdělit do svých výdajů.

40 % by mělo jít na běžnou spotřebu
30 % veškeré náklady na bydlení (hypotéka, nájem + zálohy na energie)
20 % by se mělo investovat
a 10 % odložit na krátkodobou rezervu např. na spořicí účet

✅ Tímto pravidlem si zajistíte, že pokryjete nenadálé výdaje (např. když se vám v jednom měsíci pokazí pračka, dojde nedoplatek za elektřinu a ještě potřebujete nové pneumatiky na auto)
✅ Budete mít přehled o svých příjmech a výdajích, což je základ finanční gramotnosti
✅ Nemusíte se stresovat zvýšením úrokových sazeb, jelikož si tvoříte správně rezervu
✅ Naučíte se s penězi lépe hospodařit a díky investicím si zajišťujete lepší budoucnost

❎ Jediné „negativum“ je překonat lenost, lehkomyslnost a chuť utrácet za zbytečnosti. 😊

Máte pocit, že ve svých rodinných financích plavete? Pojďte se s námi spojit!