fbpx

Je tu opět nový rok a se vstupem do něj se vždy pojí i novoroční předsevzetí. Doufáme, že mnozí z vás přemýšlí i nad svými financemi. Inflace dosahuje téměř 20 %, akcie klesají, většině z nás několikanásobně zvýšili cenu za energie, hypotéky jsou stále vysoké. Lze vůbec v letošním roce zbohatnout?

Nikdo z nás nemá věšteckou kouli a nevíme, jak se bude finanční trh vyvíjet. Co ale ovlivnit můžeme, je naše spotřební chování, udržení správných návyků a chytré investování. Cílem investování není překonat inflaci každý rok, cílem je překonávat inflaci dlouhodobě. Ideálně investujeme tak, abychom za co nejkratší dobu byli finančně nezávislí. Jak na to? Pojďme se podívat, jak být (nejen) letos úspěšný v investicích.

  • Pečlivě si stanovte své (finanční) cíle

Pokud nevíte, na co chcete peníze použít a kdy, bude se vám rozhodně špatně investovat. Zdá se to jako banalita, ale opak je pravdou. Pokud nemáte svého finančního kouče (což vám kvůli efektivnosti a úspoře času i peněz doporučujeme), budete muset investovat pár hodin do tvorby finančního plánu. Zvažte, kdy a jakou částku budete chtít ve vašem životě použít a za jakým účelem (pro své děti, pro koupi nemovitosti, na důchod apod.). Z našich zkušeností se však tyto plány velice často mění a je rozumné se k nim alespoň jednou ročně vrátit a přehodnotit je.

  • Držte se dlouhodobého horizontu

Finanční kouč pečlivě vybere druhy investic dle vašeho finančního plánu. Z toho vyplývá, že se rozhodně vyplatí vaše portfolio diverzifikovat a nesázet na jednu kartu. Co výkyvy? Pokud chcete na akciích vydělat za 20 let slušné peníze, může vám být naprosto jedno, zdali teď klesají, nebo naopak rychle rostou. Nevíme, co se stane s akciovým trhem letos, ale dokážeme docela dobře predikovat výnosnost investic na dvacetiletém horizontu (např. 6-8 %). Nechte emoce stranou a nestresujte se krátkodobými poklesy na burzách.

  • Naučte se odkládat

Co vám bude platné, že si stanovíte cíle, víte, kolik chcete našetřit, zjistíte si, do jakých konkrétních finančních nástrojů investovat, ale nemáte nad sebou bič a disciplínu? Často se klienti stanou bohatšími i s mnohem nižším příjmem než ti, kteří jsou schopni vydělávat krásné částky, ale ty bohužel každý měsíc do poslední koruny utratí. Nevíte, kam vaše peníze mizí? Zkuste pár měsíců vydržet sledovat vaše cash-flow. Pomocí chytrých aplikací (jako např. Spendee) můžete spolehlivě měřit, jaké jsou vaše příjmy a výdaje. Tohle je budík, který odstartuje nové a svědomitější chování. Takže ano, má smysl se naučit odkládat 500 Kč měsíčně. Vytvoříte si totiž návyk, který je nezbytný pro to stát se úspěšným investorem.

  • Nenaleťte „trendům“

S inflací se roztrhl pytel s lákavými investicemi. Je jich plný internet, televize, dokonce i billboardy.  Mnohé firmy jsou schopny „garantovat“ 12% výnos z dluhopisů. V televizi mluví o opětovném růstu Bitcoinu. Váš známý vás lanaří do koupi zlata, protože „to teď bude růst“. Jakmile vám někdo něco garantuje, věřte, že lže. Nikdo, ani ti nejlepší investoři na světě, neumí předpovídat budoucnost. Držte se rozumného rozdělení vašeho portfolia do smysluplných investic.

  • Chtějte být každý rok lepší

Na tohle spousta lidí zapomíná. Pokud chcete být v čemkoli úspěšní, musí v nás být motor, který pohání naši zvídavost, náš dril i chuť se stále zlepšovat. My koučové nerozdáváme rady, ale vedeme vás k vlastní zodpovědnosti a ukazujeme pouze směr. Je jen na vás, zdali se danou cestou vydáte či ne.

Je to ve vašich rukách. Jestli chcete začít, pod příspěvkem najdete náš kontaktní formulář. Tohle může být váš první krok k finanční nezávislosti. 😊

 

Přejeme krásný a úspěšný start do nového roku!