fbpx

Okolo životního pojištění panuje spousta veřejných názorů, dohadů a také bohužel mýtů, které se rozšiřují nejsnadněji. My jsme pro vás vybrali 5 typických situací a argumentů, se kterými jste se možná také setkali a uvedeme je na správnou míru.

 

Platit životní pojištění je jen vyhazování peněz

Na první pohled se to zdá jasné – proč platit každý měsíc 1000 Kč pojištění, když za 20 let z toho máte 0 Kč, kdežto pokud peníze investujete, můžete naspořit až půl milionu korun? Takové uvažování by bylo na místě pouze v případě, že si budeme hrát na supermany a budeme 100% věřit tomu, že nás nepotká za život žádná nemilá situace.

Na co primárně myslet: Bohužel, superschopnosti z nás nemá nikdo. Nedokážeme odhadnout, jak se nám může život změnit zítra, za měsíc nebo za rok. Co kdyby vám za měsíc oznámili, že je vaše dítě nemocné a potřebuje léčbu za 1 000 000 Kč? Co by se stalo, kdybyste museli za rok odejít do invalidního důchodu a vám klesl příjem o 70 %? Máte na to naspořeno do konce života dostatek peněz? Je potřeba mít pojištěné to důležité a neplatit zbytečně za pojistku, které vás neochrání.

 

Stačí mi úrazové pojištění

Navazujeme na předchozí bod – víte, kolik procent lidí se dostane do invalidního důchodu (trvalé pracovní neschopnosti) na základě úrazu? V České republice jsou to pouze 4 %. Dalších 70 % lidí se dostane do invalidního důchodu díky nemoci, ať už duševní, rakovina, nebo onemocnění kosterní a svalové soustavy.

Na co primárně myslet: Pokud vypadnete z pracovní neschopnosti na měsíc či dva, zřejmě (doufáme) byste si finančně poradili i bez nějakého příspěvku a sáhnete do svého finančního polštáře. V případě, že byste nebyli schopni pracovat déle jak rok, je potřeba se na takovou situaci připravit a nespoléhat se na stát, který vám jako invalidní důchod dá opravdu směšné peníze. Zajistíte tak nejlépe nejen sebe, ale celou vaši rodinu, která na váš příjem může spoléhat. V České republice pobírá invalidní důchod okolo 400 000 obyvatel. Nikdy nemůžete jen doufat, že se tato situace nebude týkat vás.

 

Životní pojištění pro mladé je zcela zbytečné

Podporujeme předchozí argument. Ať už je vám 15 nebo 50 let, není vyloučeno, že vás zasáhne životní situace s vaším zdravím, která může být zcela nečekaná.

Na co primárně myslet: Jestliže vás okolnosti vyřadí z „provozu“ v mladém věku, uvědomte si, že máte celý život ještě před sebou. Jak ho chcete strávit? Máme spoustu klientů v invalidním důchodu a víme, že jsou to lidé, kteří si chtějí život stále užít naplno. Nezapomeňte, že čím dříve se pojistíte, tím výhodnější podmínky budete mít.

 

Pojišťovny stejně pojistky neplní a nic nakonec nedostanu

Nejhorší představa, jakou můžete mít. Celý život si platíte životní pojištění a když nastane ta chvíle, kdy čekáte od pojišťovny pomoc, setkáte s pojistnými výlukami. Dříve tomu tak opravdu bylo, takže se ani nedivíme, pokud už máte nějaké špatné zkušenosti. Dnešní moderní pojišťovny nemají výluky téměř v žádném případě. Může se tak stát  za okolností, že byste například spáchali trestný čin či jiné podobné fatální porušení smlouvy.

Na co primárně myslet: Na trhu existuje spousta nový moderních pojišťoven, které hrají fér. Vsaďte na skvělého poradce či kouče, který s vámi do detailu probere pojistné podmínky a plnění pro váš klid a jistotu.

 

Pojištění je skvělé často měnit a zakládat nové

Rozhodně ne. První roky platíte i pojišťovně nějaké vstupní poplatky a platili byste je stále znovu a znovu. Co dělat, když zjistíte, že jiná pojišťovna nabízí výhodnější podmínky?

Na co primárně myslet: Spojte se s vaším poradcem či koučem nejméně jedenkrát za rok a podívejte se na vaši pojistku. V dnešní době se vyplatí spíše pojištění aktualizovat, než přecházet z jedné pojišťovny do druhé. Jako stálý klient budete mít výhodnější podmínky, které stačí upravit k vaší stávající situaci.

Příjem je základní stavební kámen pro všechny budoucí cíle a plány. Dostatečně ochránit ho můžete pomocí investování 3-5 % vašeho měsíčního platu. Chcete si být jisti, že vaše životní pojištění bude dávat smysl a skutečně vás ochrání? Nechejte tuto práci na nás – ukážeme vám možnosti, které budou nejlepší přímo pro vás a vaši rodinu.