fbpx

Kdy je ideální čas začít podnikat? Až dostuduji? Až získám nějakou praxi a zkušenosti v práci? Až se mi narodí děti a začnou chodit do školky? Až splatím hypotéku a nebudu mít závazky?

Samozřejmě, že je to otázka priorit a odstartovat své podnikání můžete opravdu v jakémkoli věku a době, ale pokud začnete ještě při studiích, získáte oproti ostatním neskutečný náskok. V čem?

V době, kdy ještě studujete, máte pravděpodobně nejméně závazků. Ještě neplatíte hypotéku, nemáte děti a máte možnost se vzdělávat a rozvíjet. Zamyslete se nad tím – co vás naučí vysoká škola? Jistě nebudete spoustu znalostí, informací, nabudete vědomosti, možná nějakou praxi v oboru, pokud se vám poštěstí studovat obor, který vám nabídne možnost nesedět pouze ve školní lavici, učit se na zápočty a psát milion seminárek.

Co můžete získat navíc, pokud při studiích začnete podnikat?

  • Zásadně zlepšíte svou komunikaci. Ať už je to domlouvání schůzek, vedení obchodního rozhovoru nebo získávání nových klientů. Trénujete komunikaci s různými typy lidí a učíte se jednat individuálně.
  • Získáte dovednosti, které vás vysoká škola nedokáže naučit. Sníte o tom, že budete jednou na manažerské pozici? Podnikání vás může naučit, jak vést pohovor, jak správně prezentovat a obchodovat, nebo třeba i vést tým lidí!
  • Seznámí vás s realitou. Pokud začnete podnikat v odvětví, které studujete, je dost pravděpodobné, že to, co vám ve škole tvrdí, není v reálném světě přesně takové, jak se může zdát. Naučíte se svému oboru skutečně rozumět v různých situacích a podmínkách, které se od sebe mohou výrazně lišit.
  • Navážete spoustu nových kontaktů. Není nic horšího než dostudovat vysokou školu a říct si – co teď? Nikoho neznám, nevím, kam se mám vůbec hlásit, nemám žádné zkušenosti. Podnikání vám může přinést do pracovního (i osobního) života spoustu zajímavých lidí, kteří se s vámi podělí o zkušenosti, mohou s vámi navázat spolupráci, pomohou vymyslet zajímavé projekty. Nikdy nevíte, kdy potkáte někoho, kdo vám nabídne úžasnou příležitost, kterou byste sami nenašli.
  • Sebevědomí. Zkušenosti, ať už jakékoli, nám přináší sebevědomí. Nejistota pramení z neznámého. Kým budete za 5 let po studiích vysoké školy a kým budete, pokud do toho budete podnikat?

Výhod samozřejmě najdeme ještě mnohem více. Pokud začnete rozjíždět své podnikání, pravděpodobně si po dobu studia vyděláte mnohem více peněz, než na nějaké brigádě. Přinese vám to možnost se realizovat přesně tak, jak chcete vy, s volnou rukou a polem působnosti. Naučí vás to mnohem větší zodpovědnosti, time managementu a sebedisciplině. A mohli bychom pokračovat dále.

Jak už jsme řekli na začátku, je to pouze otázka priorit. Možná se ptáte, jak se to dá všechno při studiích stihnout? Ano, budete tomu muset něco obětovat. Ze začátku ale postačí pouze váš čas. Pokud si umíte představit nechodit 3x týdně na párty a vstávat dřív než v 10 hodin dopoledne, jste na správné cestě si podnikání vyzkoušet.

Teď už je jen na vás, zdali se rozhodnete vyřídit si živnost a opravdu začnete. O tomto tématu jsme pro vás natočili podcast, který již brzy na najdete na našem Spotify. Jaké kroky jsou potřeba k vytvoření živnosti? Jaké výhody máte jako studenti? Dejte follow a určitě vám podcast neunikne!

Neváhejte dlouho nad vašimi sny. Nejlepší doba je začít teď. I my jsme začali podnikat ještě při studiích a pokud by vás zajímalo, jak jsme to vnímali my a co nám to přineslo, rádi se s vámi sejdeme a vyměníme si zkušenosti.