fbpx

Inflace se dotýká růstu cen i v cestování. Cestovní kanceláře mají téměř vyprodané zájezdy a není se čemu divit. Jednak nám konečně je umožněno znovu celkem bezstarostně cestovat a také spousta lidí utrácí své úspory na dovolenou, kterou si myslí, že si příští rok kvůli zdražování už nebudou moci dovolit. Low cost lety již skoro neexistují. Na základě zdražování paliva letenky v průměru stojí třikrát tolik, co loňský rok. Máte pocit, že s malým rozpočtem je cestování po světě nemyslitelné? Vyvedeme vás z omylu! Jak ušetřit a zároveň si dovolenou užít na maximum?

Nelpěte na jedné jediné destinaci a čase

Pokud chcete letět na Bahamy od 17.-29. července, je naprosto jasné, že najdete letenku, jejíž cena vám vyrazí dech. Pokud to jen trochu lze, buďte časově flexibilní a otevření možnosti, že můžete letět kamkoli. K vyhledání akčních letenek můžete využít spoustu platforem, např. https://honzovyletenky.cz/
Tip! Pokud už najdete nějaké letenky, zkontrolujte více portálů, zdali je někde nenabízí levněji. Taky zkuste různé internetové prohlížeče.

„Ano, někdy ubytování nakupuji přes slevové portály. Teď jsme kupovali pobyt na Slovensku a pro nás oba stojí ubytování a polopenze 600 korun na noc. Jde nám spíše o ty ostatní zážitky, než o ubytování.“
– koučka Marcela

Přemisťujte se chytře

Taxi nebo Uber je jistě pohodlná varianta, ale také ta nejdražší. Koukněte se na zvýhodněné nabídky týdenních jízdenek vlaků, autobusů i veřejné dopravy. V mnoha destinacích si za pár korun (doslova) můžete půjčit třeba kolo nebo skútr!

„Já jsem nejvíc ušetřila na dopravě v Barceloně, kde jsme mohli všude chodit pěšky a nebo jsme si půjčili kolo. Kupovali jsme si vstupenky na památky přes internet dopředu, ne až na místě – dvakrát se nám totiž stalo, že na stránkách měli informace o dnech, kdy třeba byly vstupenky za půlku!“
koučka Nikča

„My jsme si před dovolenou v Portugalsku objednali půjčení auta, za což nám dali kredity za odměnu. Půjčení jsme stornovali a objednali si znovu půjčení za tyto kredity. Ano, opravdu jsme měli půjčení auta zdarma.“
– majitelka kanceláře Kačka

Zapomeňte na zbytečně drahé ubytování

Nestíháte se divit jak se zdražilo ubytování? Buďte kreativní a využijte jiných možností, než jsou jen profláknuté hotely na pobřeží. Jednou z variant je například dobře známé Airbnb, kde máte možnost sehnat za mnohem menší peníze krásné ubytování i s kuchyňkou, kde se budete možná cítit více jako doma.

Pokud chcete zažít větší dobrodružství, můžete zkusit využít např. služby homeexchange.com, kde si můžete s někým na nějaký čas vyměnit domov v cizině. Pro odvážné je tady i možnost se ubytovat u někoho doslova zadarmo, známá je platforma couchsurfing.com. Doporučujeme ale opatrnost a důkladné prověření, koho navštívíte.

Podívejte se také na ubytování v dobré dostupnosti od míst, které chcete navštívit. Opravdu potřebujete být ubytovaní v centru? Možná, že seženete bydlení za poloviční cenu na okraji města, kde se dostanete veřejnou dopravou za 15 min.

„My jsme si třeba postavili postel v autě abychom neplatili ubytování. Byl to úžasný zážitek. Když už někde potřebujeme spát, tak kupujeme ubytování přes Airbnb.“
– asistentka Vendy

Jídlo za „normální ceny“? Jde to všude.

Ano, All Inclusive je opravdový luxus, ale pojďme se podívat, jak za jídlo utratit třeba i skoro stejně, jako byste byli doma.

Jak už jsme zmínily, pokud najdete ubytování s kuchyňkou, máte napůl vyhráno. Pokud si neberete pouze kabelku do letadla, můžete si sbalit jídlo s sebou. Např. Express Menu nabízí skvělé vakuované jídlo za pár korun, které vydrží teplotu mezi 1-30°C. Nadšení budou i lidé na bezlepkové dietě, vegani nebo pokud jste na low carb dietě.

Samozřejmě, ani my si nedokážeme představit, že bychom neochutnaly jídlo místních a neužily si ten zážitek. Vhodnou restauraci můžete najít podle doporučení třeba na tripadvisor.com, nebo se zeptejte místních, kam se oni chodí rádi najíst. Zaručeně vám doporučí neturisticky profláknuté místa, kde se najíte stejně dobře, ne-li i lépe!

„Co se jídla týče, tak to nejvíc vychytalo Tesco v Anglii. Vždycky okolo oběda měli balíček za 4 libry se sandwichem, ovocným nebo zeleninovým salátem a vodou. Takže jsme ušetřili za oběd v restauraci!“
– asistentka Vendy

Ještě pár rychlých tipů na závěr!

  • Zjistěte si dopředu co nejvíce informací o dané destinaci. Ceny dopravy, vstupenek na atrakce aj. Prohledejte blogy, kde můžete najít užitečné tipy od lidí, kteří již dané místo navštívili před vámi.

„Díky jednomu blogu jsme zjistili dopředu, že v Dolomitech u Tre Cime se dá parkovat zdarma, pokud přijedete z jiné strany. Ušetřili jsme 30 Euro za parkovné!“
markeťačka Eliška

  • Místo supermarketů se podívejte na místní trhy. Najdete zde spoustu pokladů na mnohem menší ceny než v běžných obchodech.
  • Pokud potřebujete specifické vybavení (např. jedete poprvé na hory), zeptejte se vašich blízkých, co opravdu potřebovali a co je pro vás zbytečné pořizovat. Možná vám spoustu věcí půjčí (kempingové deky, vařiče, stany, matrace apod.)
  • Nevybírejte z bankomatů se zbytečnými poplatky a plaťte kartou. Obstarejte si rezervní hotovost.
  • Nachystejte si budget, který chcete utratit. Pomocí různých aplikací můžete sledovat, kolik utrácíte a jestli se vejdete do svého rozpočtu.

Jsme zvědaví na vaše tipy! Máte také nápad, jak ušetřit na dovolené? Sdílejte ho s námi na Facebooku!