fbpx

Kdo z nás by nechtěl mít pasivní příjem? Sám Warren Buffett (americký miliardář, investor, obchodník) řekl:
Pokud nenajdete způsob, jak vydělat peníze, když spíte, budete pracovat až do smrti.“
A má pravdu.

Pojďme si upřímně říct, co pasivní příjem vlastně znamená. Mylně se spousta lidí domnívá, že jde o takzvané „nicnedělání“, za které dostáváte peníze. To bychom se všichni mohli do konce života flákat a být milionáři.

Pasivní příjem jsou peníze, které vyděláváte pravidelně a jejichž udržování vyžaduje  minimální úsilí. To ale neznamená, že jste pro tento pasivní příjem nic neudělali. Mnohdy trvá i rok či několik let, než si zdroj pasivního příjmu nastavíte tak, aby vám mohl generovat příjmy bez údržby a větší námahy.

  • Pokud vám někdo řekne, že vám může ukázat zdroj pasivního příjmu, k jehož dosažení potřebujete jen minimum úsilí, času a peněz, utíkejte od toho hodně daleko. Tohle nebude dobrý nápad

Způsobů, jak získat pasivní příjem, je v dnešní době opravdu tisíce. My jsme pro vás shrnuli tyto možnosti do 5 základních kategorií, které vás mohou inspirovat. Některé z nich jsou rychleji nastavitelné, než jiné, některé vyžadují vyšší počáteční investici, některé zase čas. Pojďme se na ně podívat!

Různé typy pasivního příjmu

1) Investování peněz

Jednoduše. Odkládáním a ukrajováním spotřeby dnes si můžeme naspořit na lepší budoucnost. Pokud peníze správně a smysluplně dlouhodobě investujete, dočkáte se na konci kýžené odměny, kterou si můžete vyplácet v podobě renty. Jen si sami spočítejte, kolik můžete třeba mít za 30 let, pokud měsíčně investujete pouze 1000 Kč s průměrným výnosem 6 % p.a. Bude z vás milionář! A ještě jedna motivační otázka pro vás – v důchodu průměrně strávíme 20 let svého života – jak byste ho chtěli prožít vy? Budou vám peníze od státu stačit?

2) Pasivní příjem z nemovitosti

Možností, jak získat pasivní příjem z nemovitostí je taky více. Samozřejmě vás jako první napadne koupě nemovitosti, kterou můžete pronajímat. A to také buď klasicky, na dlouhodobý pronájem, nebo třeba kreativně jako zážitkový pronájem přes Airbnb či jiné platformy. Spousta lidí bude souhlasit, že nemovitosti jsou jistota. Ano, ale promyslete situaci, která je například nyní na trhu. Pokud byste chtěli koupit nemovitost a financovat ji hypotékou s úrokem 6 % (nebo možná i vyšší), výnos z pronájmu bude určitě nižší, než vaše splátka. Připočtěte také čas a peníze na údržbu nemovitosti, hledání nájemníků aj. Druhou nejčastější možností je investovat do realitních fondů, kde si o údržbu nemovitostí nemusíte dělat starost. U nás je to například nemovitostní fond Trigea.

3) Vytvořte si vlastní zdroje pasivního příjmu

Zde už budete muset být kreativnější. Využijte toho, co umíte a vytvořte produkt, který vám bude generovat pasivní příjem. Tady musíme upozornit na to, že se jedná o způsob, kde pravděpodobně budete potřebovat spoustu času a i nějaké peníze, abyste produkt vytvořili. Jaké jsou nejčastější způsoby vlastní realizace?

  • Blog – Pokud vás baví psaní a zároveň nějaká činnost kterou rádi sdílíte (vaření, cestování, různé kurzy, návody aj.), blog vám může vydělávat pomocí reklamy, affiliate marketingu, digitálních produktů (třeba videa), prodej fyzických produktů nebo služeb.
  • Napište e-book – Máte o čem psát, co by ostatním přineslo cenné rady? Kromě naučné literatury se můžete pustit třeba i do dětských knížek. Pokud umíte navíc kreslit, na Amazonu se v průměru dětská e-kniha prodává okolo 15 dolarů za jedno stažení.
  • Vytvořte online kurz – Umíte něco, co se dá naučit z videí? Fitness, jóga, tvoření, měkké dovednosti či excel? Ve fantazii se meze nekladou. Spousta lidí v době covidové zjistilo, že online kurzy jsou pohodlnější a rychlejší.
  • Prodejte fotografie – Pokud vás baví focení, můžete své fotografie nabídnout ostatním za poplatek k reklamnímu využití. Nejvyužívanějšími stránkami jsou např. Shutterstock nebo Gettyimages.
4) Pronajměte své věci ostatním za poplatek

Pokud pomineme nemovitost, můžete také pronajmout pouze pokoj nebo místnost ke komerčním účelům. Další možností je pronajmout své auto, parkovací místo nebo vlastně jakékoli prázdné místo (Máte prázdný sklep? Nabídněte prostor pro uskladnění věcí ostatním). Půjčit ale můžete opravdu cokoliv, co si jiní nechtějí kvůli jednorázové záležitosti kupovat. Mrkněte např. na server půjčím.to a zjistíte, že můžete pronajmout GoPro, člun nebo i pípu s chlazením.

5) Ostatní možnosti pasivního příjmu

Jak už jsme na začátku článku avizovaly, možností, jak získat pasivní příjem, je opravdu tisíce. Těžko je rozřadit pouze do 5 kategorií a proto jsme tu poslední pojaly jako nápady a tipy, které se objevují nejčastěji a nespadají ani do jedné z předchozích.

  • Udělejte ze svého auta reklamu – Divili byste se, kolik firem vám zaplatí za pojízdnou reklamu!
  • Nechte si platit za chůzi – Na Android i IOS existuje už spousta aplikací, které vám platí za to, že chodíte. Ne nedočkáte se šílených zisků, ale každá koruna dobrá za to, že ještě děláte něco pro sebe, no ne?
  • Zkuste Dropshipping – Oč se jedná? Je to jedinečný typ elektronického obchodu, kdy váš dodavatel skutečně dodává produkty zákazníkům pod vaším jménem. Vy však jako prodávající nemusíte kupovat žádné zásoby, dokud nemáte kupce.

Máte vlastní nápad jak si vytvořit pasivní příjem? Vlastní zkušenost? Budeme moc rádi, když ho s námi budete sdílet na Facebooku!