fbpx

Seznamte se, pokud se ještě neznáte – penzijní společnost Rentea vznikla na konci roku 2020 pod finanční skupinou Partners a rozjela své působení na začátku roku 2021. Hlavní myšlenkou bylo vytvořit penzijní společnost, která umožní klientům se stát rentiéry, nikoli důchodci. Upozornili společnost na to, že náš penzijní systém v České republice je silně zanedbaný a vnesli nové řešení v podobě smysluplného a výnosného penzijního spoření.

Rentea má pod svou správou v současné chvíli tři účastnické fondy:

  • Povinný konzervativní fond
  • Dluhopisový fond s konzervativní strategií
  • Akciový účastnický fond s dynamickou strategií.

V době svých prvních narozenin oslavila nejen 40 tisíc klientů, kteří společnosti věří, ale i skvělé výsledky, kterých za své dosavadní působení zvládla dosáhnout.  Pojďme se na ně podívat

Co se stalo od začátku roku 2022 na finančních trzích?

Pojďme se nejprve podívat, co se děje na finančních trzích. Celé první pololetí roku 2022 se neslo ve znamení poklesu ať už dluhopisových, tak akciových indexů. Raketově rostoucí inflace (která se nyní pohybuje již okolo 17 %) přesvědčila centrální banky, že se nebude jednat jen o dočasný výkyv a rozhodně ne nízký.

Vyšší úroky tlačí celosvětově dolů ceny dluhopisů i akcií. Hlavní akciové trhy v USA a Evropě zaznamenaly pokles od začátku roku okolo 20 %. Technologický index NASDAQ je dokonce skoro o třetinu levnější.

 

Jak si vede Rentea od svého založení v době velkých převratů a nejistot?


Obr.1 – Porovnání dynamických/akciových penzijních účastnických fondů

To, v čem Rentea vyniká v rámci svého dynamického fondu, je aktivní přeinvestování portfolia do defenzivních sektorů. Využívá k tomu například akcie energetických firem (jako je ČEZ aj.). Díky tomu se podařilo omezit ztráty akciových indexů za první pololetí roku 2022 pouze na -7 %, což je v porovnání s 20% poklesy skvělý výsledek. Nejen letos, ale i od založení se Rentea může pyšnit titulem „nejlepší penzijní fond na trhu“. Srovnání dynamických/akciových penzijních účastnických fondů najdete na obr.1.

 

Co dluhopisový fond?

Inflace přesahující 17 % a růst úrokových sazeb k 7 % nejsou zrovna události, které by dluhopisům připravovaly živnou půdu pod nohama. Proto je opravdu obtížné vhodně nastavit strategii dluhopisových fondů. Rentea Dluhopisový účastnický fond se stal letos jediným fondem, který dokázal dokonce zhodnotit majetek klientů.


Obr.2Porovnání dluhopisových penzijních účastnických fondů

Jak to Rentea dokázala? Analýzy ukazovaly na dlouhodobost a prudký růst inflace. Fond tedy vsadil na protiinflační a variabilní dluhopisy. Na základě toho se Dluhopisový fond dostal dokonce do 1% zisku oproti ostatním penzijním dluhopisovým fondům. Pro porovnání se podívejte na obr. 2.

Jste stále zastánci pasivní správy financí? 😊

Máte penzijko založené do konce roku 2012?

Penzijní spoření, které společnosti nabízely do konce roku 2012 (dříve nazývané jako penzijní připojištění), jsou většinou založené na transformovaných penzijních fondech. Ve zkratce to znamená, že za vás nemohou dynamicky investovat, investují výhradně do nejkonzervativnějších produktů, které na finančním trhu najdete a jejich průměrné zhodnocení je cca 0,75 % ročně.

Stále dvě třetiny Čechů střádá své úspory na důchod v tomto starém penzijním spoření. Nebuďte jedni z nich. Převod na nové vyřídíme za vás během chvíle bez jakýchkoli poplatků. Stačí nás kontaktovat níže do formuláře.