fbpx

Není žádným tajemstvím, že pokud chceme naše úspory uchránit před inflací a zajistit si například i zajímavou rentu, nechat ležet peníze na běžných a spořicích účtech není ten nejlepší nápad. Investování nabízí zhodnocení nebo alespoň zachování hodnoty vašich peněz.

Jak ale vůbec s investováním začít? Má investování nějaká pravidla? Jak být v investování úspěšný? Koukněte se námi na těchto 10 zásad, díky kterým své úspory zhodnotíte nejkvalitněji a můžete očekávat ty nejlepší výsledky.

  1. Nechejte si zpracovat finanční plán

Pokud chcete investovat, měli byste vědět taky proč. Co je vaším cílem? Kdy peníze chcete použít a na co? Kolik by to asi tak mělo být? Můžete také popřemýšlet nad otázkou, zdali chcete celý život pracovat, nebo od nějakého věku pobírat rentu. Finanční plán vám také ukáže reálně, kolik můžete měsíčně uspořit a jaké částky vám to může v budoucnu přinést. Zároveň se často stává, že klienti opomíjejí různé výdaje, které by měli do finančního plánu zahrnout (kolik vás bude stát svatba? Nové bydlení? Kolik chcete dát dítěti do začátku po vysoké? apod.)

  1. Buďte disciplinovaní, vytvořte si správné návyky

Můžete mít ty nejlepší znalosti o investicích, ale pokud nejste schopni měsíčně nic ušetřit nebo hůře – utrácíte více než vyděláte, nikam to nepovede. Kontrola finanční bilance (příjmy a výdaje) není zrovna zábava, ale na druhou stranu naprostá nezbytnost pro zjištění kam vám nejčastěji mohou utíkat peníze a kde se dá ušetřit. V dnešní době na to máme i spoustu chytrých pomocníků – např. aplikaci Spendee, kde jednoduše můžete své výdaje zapisovat nebo dokonce i ukládat účtenky.

  1. Začněte brzy

Nejlepší čas pro to, začít investovat, je teď. Často slyšíme – teď není vhodná doba, ještě jsem mladý nebo naopak už to mám do důchodu za pár, to nestojí za to. Stojí. Samozřejmě, nejlepším přítelem investic je čas – čím dříve začnete, tím většího zhodnocení se dočkáte. Jak to funguje? Řekněme, že chcete našetřit 1 000 000 Kč a průměrné zhodnocení např. akciových investic je 6 %. Pokud budeme spořit 30 let, stačí měsíčně odložit průměrně 1000 Kč. Pokud budeme spořit pouze 10 let (třetinu doby), musíme měsíčně odkládat 6500 Kč. Začněte co nejdříve.

  1. Investujte s rozumem, diverzifikujte

Pokud od investic čekáte rychlé zbohatnutí, jedná se spíše o hazard. Čím vyšší výnosnost investic vám někdo „slíbí“, tím více musíte počítat s vyšším rizikem ztráty vašich peněz. Není taky rozumné vsadit na jednoho koně a investovat své úspory do jednoho aktiva. Možností investic a odvětví je na trhu celá řada a pokud se v tom nevyznáte, doporučujeme se raději spojit s odborníkem než do toho pouštět na vlastní triko. Rádi vám ukážeme, jak to funguje a jak vaše peníze zhodnotit s minimálním rizikem.

  1. Vyhněte se „módním výstřelkům“

Investují teď všichni do nové kryptoměny? Slyšeli jste o tom, že teď všichni investují do nějaké nové společnosti, kde akcie rostou ročně o 200 %? Možná už jste ale neslyšeli o tom, kolik lidí takto přišlo o své veškeré úspory. Pokud něčemu skutečně věříte, ale jedná se o novinku, nebo spekulaci, doporučujeme investovat pouze velmi malou část vašich úspor (např. 1-2 %).

  1. Naučte se přijímat riziko

Každý z nás vnímá riziko jinak a každá investice nese své riziko. Jak už jsme uvedly, čím vyšší výnosnost, tím větší riziko. Mnoho lidí ( a v České republice je jich stále více než 50 %!) raději nechává úspory na svých běžných účtech (nebo doma pod polštářem) právě kvůli názoru, že je to „nejbezpečnější“ volba. Opravdu inflace 13 %, která požírá vaše úspory je bezpečná a bezriziková?

  1. Dejte investicím čas

S rizikem souvisí také čas, který investicím dáte. Každý druh investování má svůj časový horizont, který je ideální. Např. u dluhopisů je to horizont kratší než u akcií, který je dlouhodobý. Pokud investujete své peníze proto, že chcete za 20 let mít skvělou rentu a už nikdy nepracovat, může vám být úplně jedno co se stane za 2 nebo za 3 roky na akciovém trhu a že vaše portfolio pokleslo o 10 %. Relevantní je, co bude na konci vašeho cílového období.

  1. Oprostěte se od emocí

Ano a to je těžké. Máte v investicích možná už spoustu peněz a do toho vám hází vidle současná geopolitická situace či jiné vlivy. Nerozptylujte se tím, co se děje teď, soustřeďte se na to, jak je vaše portfolio rozloženo a na svůj cílový časový horizont.

  1. Portfolio aktualizujte, nejeďte na autopilota

To, že si nastavíte investice v roce X neznamená, že to bude 30 let fungovat. Váš život se mění a svět také. Pokud se vám o finance stará odborník, bude se s vámi určitě chtít alespoň 1 x ročně vidět a na vaše portfolio se podívat. Změnila se situace? Můžete investovat teď více? Jak můžeme vaše investice ještě více diverzifikovat?

  1. Nebojte se toho

Je pro vás investování úplně nové? Možná vám připadá až moc složité a máte strach, že tomu nebudete rozumět. Nebo se bojíte, že musíte investovat velké sumy peněz, jinak nemá investování smysl. Ukážeme vám, že investovat může opravdu každý (i samoživitelka na mateřské) a klíčem je pouze správná strategie a vytvoření návyků. Stačí jen chtít na sobě pracovat a přijít si pro radu.