fbpx

Známe to všichni. S novým rokem přichází období, kdy spousta z nás chce už konečně učinit nějakou změnu a dáváme si různá novoroční předsevzetí. V lednu fitka praskají ve švech, v únoru se tam ale už i nadechneme a v březnu už zase vypadají normálně jako každý rok – lidé s předsevzetím jsou ti tam.

Čím to je, že většina (statisticky cca 95%) předsevzetí vydrží tak krátce a opět sklouzneme ke stejné rutině?

Předsevzetí vůbec nejsou na škodu. Mohou sloužit jako odrazový můstek pro změnu, nebo jako plán v rámci daného roku. Aby ale skutečně fungovaly a mohli jsme je dodržet, musíme dodržovat těchto 5 pravidel:

1) Předsevzetí musí být konkrétní
Ať už se jedná o jakýkoli cíl, musíte ho specifikovat hned na začátku. „Tento rok budu více šetřit“ – takové předsevzetí rozhodně není dostačující. Napište si takový plán, kde bude přesně řečeno, jaké částky chcete např. za rok dosáhnout (ušetřit), nebo kolik chcete měsíčně odkládat a kam. Napište si také důvody, proč to děláte a čeho tím chcete dosáhnout. Jedině tak se můžete na konci roku ohlédnout, zdali jste dokázali to, co jste opravdu chtěli.

2) Rozdělte předsevzetí na dílčí cíle
Někdy naše motivace dojde velice rychle, pokud se cíl zdá příliš vzdálený. Pokud se například pouštíme do činností, o kterých až tak moc nevíme, není ostuda, že nemáme odhad, kolik nám to zabere úsilí, času, peněz apod. Uběhnout maraton se zdá jako šílenost, ale co třeba v lednu uběhnout 3 km v kuse? V únoru 5 km a v březnu 7km? Pokud můžete, poraďte se vždy s někým, kdo má podobnou zkušenost a pomůže vám nastavit dílčí cíle, kterých se bude snáze dosahovat. S tím také souvisí bod č.3.

3) Odměňujte se za své pokroky
Přijde vám tento rozhovor povědomý?:
– „Páni, to je úžasné co jsi dokázal!“
– „Ale vždyť to ještě nic není“.

Máme pro takové odpovědi spoustu důvodů, avšak jeden je nejčastější – porovnáváme se s ostatními. Neumíme ocenit pokroky, nebo si jich dokonce ani nevšímáme. Ano, zůstaňme skromní, ale také si uvědomme, jak se postupně zlepšujeme a kde si stojíme. Pro udržení motivace parádně funguje systém odměňování za splněné „mety“. Naplánujte si dílčí cíl a k němu rovnou i odměnu, kterou si dáte, pokud cíl splníte. Jednak vám to udělá radost a jednak se porovnáte akorát sami se sebou.

4) Nebojte se požádat o pomoc druhé, mluvte o svých rozhodnutích
Pokud na to přijde, nebojte se poprosit druhé, aby vám s předsevzetím pomohli. Jestli například chcete ušetřit peníze, požádejte své přátele, aby vás nelanařili na drahé výlety, dívčí shopping párty apod. Pokud budou vaši blízcí vědět, že to myslíte vážně, moc rádi vás podpoří a budou na vás pyšní. Napadá vás někdo, kdo by vám pomohl na cestě k vašemu předsevzetí? S čím vám může pomoci?

5) Nedávejte si jich přespříliš
Tendence měnit všechno hned a najednou nikdy nedopadne dobře. Úspěšní lidé se nestali úspěšnými za noc. Navíc, pokud tříštíme naši pozornost, nedokážeme se soustředit plně na jednu věc, kterou chceme udělat pořádně. Vaše předsevzetí může obsahovat více dílčích cílů, které mohou vést k novým návykům. Od těch se můžete později zase odrazit a posouvat se ještě dál.

Přejeme úspěšné nastavení cílů pro letošní rok a nezapomeňte přihodit nějaké předsevzetí ohledně vašich financí! ?