fbpx

Znáte ve svém okolí někoho, kdo si koupil byt a následně ho pronajímá? Myslím si, že většina z nás někoho takového zná. Kdybyste se tohoto člověka zeptali, proč to dělá, dozvěděli byste se od něj, že tento byt slouží jako další zdroj jeho příjmů. A proč taky ne? Pokud si člověk najde zodpovědného nájemníka, který pravidelně a v termínu platí nájem a zároveň o byt pečuje, má vystaráno.

Co když si chci pořídit investiční byt a nemůžu si jej koupit v hotovosti? Pokud si v roce 2020 chceme půjčit od banky, banka nám již nezafinancuje 100% ceny bytu, ale musíme mít naspořených vlastních 20% z celkové ceny. Pokud se bavíme o koupi bytu ve Zlíně, který bude mít rozlohu 2+kk, jeho cena bude bezpochyby minimálně 2 500 000 korun. Ze svého musíme mít tedy naspořeno minimálně 500 000,-Kč. A tady většinou nastává velký problém. Málokterý člověk si za svůj život podobnou částku dokáže naspořit, když uvážíme, že většinou splácí hypotéku na vlastní byt/dům, dále platí veškerou spotřebu (jídlo, koníčky, dovolené), platí si pojištění, kdyby se mu něco stalo, spoří dětem, spoří si na důchod, splácí úvěr na auto apod.

Co když ale mám na svém běžném účtu přebytečných 200 000,-Kč a nechci, aby mi je znehodnocovala inflace, a naopak je chci uložit někam, kde by mi vydělávaly? Skvělou možností je investování do nemovitostních fondů, a stát se tak jejich částečným majitelem. Většina nemovitostních fondů investuje hlavně do komerčních nemovitostí – do kancelářských budov a obchodních center, které generují výnosy z příjmu z pronájmu a dalšího prodeje.

Koupě investičního bytu i investování do nemovitostního fondu má své proti i proti. Pojďme si oba příklady rozebrat:

INVESTIČNÍ BYT

Plusy::

Nemovitost je ve Vašem osobním vlastnictví

Mínusy::

Starosti spojené se správou nemovitosti jdou za Vámi
Hledáte nájemníky, podepisujete smlouvy, vše řešíte Vy
Všechny peníze investujete zpravidla do jedné nemovitosti
Nižší likvidita – prodej bytu může trvat

NEMOVITOSTNÍ FONDY

Plusy::

Nestaráte se o správu nemovitosti
Riziko je rozložené mezi různé komerční nemovitosti v různých lokalitách
Vysoká likvidita – peníze můžete snadno vybrat
Nulová daň z příjmu (pokud investuji minimálně 3 roky)

Mínusy::

Nejste přímými vlastníky dané nemovitosti

Když zvážíme všechna pro a proti, dojdeme k závěru, že výhodnější a jednodušší je investování do nemovitostních fondů. Těch je v současnosti na finančním trhu celá řada a málokterý člověk si dokáže výhody a nevýhody jednotlivých fondů porovnat. Klientům tedy před investováním doporučujeme schůzku s investičním poradcem, který mu s investováním do konkrétního fondu poradí.