fbpx

Rok 2019 byl pro investory velice úspěšný. Americké akcie vzrostly o 31 %, evropské o 27 %, akcie méně rozvinutých trhů přidaly 19 %. Výrazný nárůst zaznamenaly i komodity. Americká lehká ropa vzrostla o 31 % a zlato o 19 %. Potěšily i státní dluhopisy. Překvapivým dluhopisovým premiantem se stalo Řecko. Index řeckých státních dluhopisů vzrostl o těžko uvěřitelných 30 %. Trefný komentář přinesl list The New York Times, který uvedl, že v minulém roce fungovala jednoduchá strategie: nákup téměř čehokoli.

Štědré výnosy v roce 2019 překvapily snad všechny. Nálada na finančním trhu koncem předchozího roku 2018 totiž rozhodně nebyla radostná. Například CNN psala o nejhorším prosinci od Velké deprese, Wall Street Journal potom o „vánočním tržním debaklu“. Často se objevovaly předpovědi, které hlásaly bezprostřední příchod hospodářské recese a pokračující pokles cen akcií. Na webu časopisu Forbes se objevilo „Další varování, že v roce 2019 přichází recese“ a známý ekonom Nouriel Roubini, přezdívaný Dr. Zkáza, věštil, že ceny akcií zamíří během roku 2019 strmě dolů.
Není se čemu divit, že v záplavě strašidelných mediálních titulků a všech těch předpovědí blížící se recese nebo rovnou finanční krize se mnozí investoři nechali ovládnout strachem a prodali ze svých investičních portfolií minimálně část akcií. Byla to chyba. Pesimistické předpovědi se nevyplnily a Roubini se opět zmýlil ve znaménku. Zas a znovu se přesvědčujeme o tom, že snahy o časování trhu se nevyplácí. Legendární investor Peter Lynch kdysi řekl, že investoři historicky vzato přišli o daleko víc peněz v důsledku svých snah o předvídání tržních výkyvů a snah o přípravu na ně než v důsledku výkyvů samotných.

Čím byl minulý rok zajímavý

Zajímavé je, že se dařilo akciím i dluhopisům. Při růstu akcií zpravidla klesají ceny státních dluhopisů a naopak. Stejně tak se v dobách svižného růstu na akciových trzích zpravidla nedaří zlatu. V minulém roce ovšem tento tradiční vztah neplatil, rostly prakticky všechny třídy aktiv. Jednalo se o neobvyklý vývoj.

Rok 2019 rovněž ukázal, že velká nejistota nemusí být nutně nepřítelem investora. Akcie přinesly vysoké výnosy navzdory mnoha špatným zprávám a značné nejistotě jak v ekonomické, tak i (geo)politické sféře. Zisky podniků, které jsou v dlouhém horizontu pro vývoj cen akcií naprosto klíčové, v minulém roce stagnovaly. Americký prezident Trump postupně uvaloval cla na čínské zboží a Čína reagovala odvetnými cly. Investoři se zároveň obávali, že Trumpova administrativa uvalí vysoká cla i na dovoz evropských automobilů. Takový krok by měl vážný dopad zejména na německou ekonomiku, která se už tak v posledních kvartálech potácí na pokraji hospodářské recese. Důvodů k obavám bylo ale mnohem více. Čína, druhá největší světová ekonomika, zaznamenala nejnižší tempo hospodářského růstu za poslední tři dekády. Zapomenout nesmíme ani na brexitovou ságu, která vytvořila velkou nejistotu zejména v podnikové sféře.

Rozhodujícím faktorem byla ovšem politika centrálních bank. Poté, co americká centrální banka v průběhu roku 2018 čtyřikrát zvýšila úrokové sazby a signalizovala další růst, v roce 2019 změnila kurz a měnové podmínky uvolnila. Částečně to bylo kvůli zpomalující globální ekonomice a také kvůli Trumpovým obchodním válkám. Americká centrální banka tak v uplynulém roce snížila základní úrokovou sazbu hned třikrát. Pozadu nezůstala ani Evropská centrální banka, která snížila jednu ze svých klíčových sazeb více do záporu a obnovila svůj program nákupu dluhopisů. Právě uvolnění měnových podmínek bylo zásadním faktorem růstu cen akcií a dalších rizikových aktiv v minulém roce.

K pozitivní náladě ovšem přispěl i vývoj v politické sféře ve čtvrtém kvartálu. Spojené státy se dohodly s Čínou na první fázi obchodní dohody. Přestože se v praxi jedná do značné míry „pouze“ o odložení cel, která měla nabýt účinnosti k 15. prosinci 2019, dohoda přinesla velkou úlevu. Náladu podpořil i výsledek parlamentních voleb v Británii, v nichž získali pohodlnou většinu konzervativci premiéra Borise Johnsona. Britský premiér tak může začít skutečně realizovat svůj hlavní volební slogan „Dokončit Brexit“.

Výhled na rok 2020

Když se podíváme na historická data, zjistíme, že od roku 1928 zaznamenaly americké akcie lepší výsledek než ten dosažený v minulém roce pouze dvanáctkrát. A co je důležité, takto silný rok byl zatím pokaždé následován rokem slabším. Přirozeně to není důvod k tomu prodat akcie a další riziková aktiva. „Slabší rok“ neznamená nutně rok se zápornými výnosy. Pouze je to důvod, abychom měli realistická (konzervativní) očekávání ohledně budoucích výnosů a abychom se zamysleli nad mírou svých úspor a alokací aktiv svého investičního portfolia. To jsou totiž jediné dvě věci, které můžeme ovlivnit! O alokaci aktiv si povíme detailněji v dalším článku ?

Rok 2020 rozhodně nebude poklidný. V Evropě se bude ostře sledovat jednání mezi EU a Velkou Británií. O pořádnou dávku šumu se potom postarají blížící se americké prezidentské volby. Prezident Trump si je velice dobře vědom toho, že ke znovuzvolení mu zásadním způsobem pomůže silná americká ekonomika a ideálně také silný akciový trh. Rostoucí ceny akcií mají totiž pozitivní vliv na výdaje amerických spotřebitelů, kteří představují motor růstu americké i globální ekonomiky. Není tak v zájmu prezidenta Trumpa letos výrazně eskalovat obchodní války. A také rozhodně není v jeho zájmu vojenské dobrodružství na Středním východě, které by velice snadno mohlo vést ke skokovému nárůstu cen ropy s negativním dopadem na ekonomiku.

Zdroj: Mgr. Martin Tománek